regeerakkoord metropoolregio amsterdam

Bevoorrading Lidl-filialen straks emissievrij

Lidl neemt als supermarkt een stap in 100% elektrisch transport met een pilot in Amsterdam. Er is geïnvesteerd in een volledig elektrische vrachtauto van transportbedrijf Van Straalen en De Vries (VSDV), die de filialen in Amsterdam vanaf het distributiecentrum gaat bevoorraden.  

Lidl wil graag bijdragen aan een leefbare stad, waar de filialen schoon, stil en veilig worden bevoorraad. Met deze pilot in Amsterdam zet de supermarktketen een belangrijke stap in het bevoorraden van de toekomst. Het is de eerste vrachtauto van deze grootte die 100% elektrisch in Nederland op de weg rijd. ‘Deze pilot is een grote investering en is wat ons betreft een eerste stap. Wij onderzoeken momenteel verschillende manieren om op grotere schaal duurzaam te kunnen leveren. Onze ambitie is om in ieder geval in 2025 binnen de ring van Amsterdam onze filialen volledig uitstootvrij te bevoorraden’, aldus Laurent-Jan van den Ham, Manager Transportlogistiek van Lidl Nederland. 

De nieuwe 100% elektrische vrachtauto is ‘op groene wijze’ gedoopt door Abdeluheb Choho (D66), wethouder duurzaamheid van Amsterdam. ‘Een mooie eerste stap van Lidl. Amsterdam heeft ongeveer 130 supermarkten die per dag meerdere malen worden bevoorraad. Voor de gezondheid van Amsterdammers en leefbaarheid van de stad, is het van groot belang dat ook de supermarktbranche uitstootvrij wordt. Lidl bewijst dat het kan en ik ga ervan uit dat dit een startschot is voor alle andere Amsterdamse supermarkten om ook te kiezen voor schone bevoorrading’, aldus wethouder Choho. 

De auto wordt geëxploiteerd door transportbedrijf Van Straalen en De Vries (VSDV) in Zwaagdijk en zal de filialen in Amsterdam vanaf het distributiecentrum in Zwaag om de beurt bevoorraden. Amsterdam is de vierde stad (na Stockholm, Zürich en Berlijn) waar Lidl deze pilot doet. Lidl initieerde in Nederland al enkele energiebewuste projecten en bouwde in 2013 in Heerenveen het op dat moment meest energiezuinige distributiecentrum van Europa. In 2014 opende de supermarkt het filiaal in Stein, het eerste gebouw in Nederland met energielabel A++++. Dit is tevens de standaard voor alle nieuw te bouwen filialen. ”‹(RO)

 

Bron: TLN

Geef een antwoord