Door het samengaan van de twee ontstaat een bedrijf op de Nederlandse farmaciemarkt met een omzet van 2,1 miljard euro, 5300 medewerkers en een landelijk dekkend netwerk van apotheken. Brocacef heeft op dit moment 116 eigen apotheken, terwijl Mediq er 219 bezit.
Distributiecentra
Mediq sloot in 2013 zijn distributiecentrum in Staphorst. De activiteiten zijn ondergebracht bij het hoofd dc in Oss. Ook komt een deel van de medicijnen vanuit het dc in Almere. Hier heeft het bedrijf een volledig geautomatiseerde operatie voor central filling (pakken, plakken en verpakken). De leveringen aan huis worden klaargemaakt in de vestigingen van Mediq Direct in Didam en Moordrecht.
Brocacef heeft twee distributiecentra in Nederland: het hoofd dc staat in Amsterdam, onlangs nam het bedrijf een nieuw warehouse in gebruik in Eindhoven. Het dc wordt voornamelijk gebruikt voor de opslag en distributie van geneesmiddelen.
Naamgeving
De naam Mediq Apotheken zal daarbij op termijn verdwijnen en plaatsmaken voor BENU. De activiteiten voor zakelijke klanten blijven de naam Brocacef dragen. Brocacef en Mediq denken onder meer dat door de stap consumenten kunnen profiteren van “goede, bereikbare en betaalbare zorg” en dat er samen sneller farmaceutische zorgprogramma’s kunnen worden ontwikkeld.
Investeringen
Bestuursvoorzitter Peter de Jong van Brocacef gaf aan dat door bezuinigingen en een krimpende markt steeds meer apotheken in Nederland gesloten worden. “Wij willen ze openhouden. Door de overname kunnen we volume en lage kosten creëren. Ook zijn daardoor investeringen mogelijk”.
Goedkeuring
Brocacef en Mediq denken dat de overname volgend jaar afgerond zal worden, hoewel de mededingingsautoriteiten nog goedkeuring moeten geven. “De ervaring leert dat het proces bij de toezichthouders zo’n zes tot negen maanden kan duren”, aldus De Jong.
Bron: Logistiek.nl