computable award schiphol

CTC Amsterdam Westkant wint award voor digitale hulp bij doorstroom vrachtwagens

De digitale hulp voor vrachtwagenchauffeurs om een geschikte wachtlocatie rond Schiphol te vinden, heeft de Computable Award 2022 gewonnen in de categorie Grootzakelijk project. De app is ontwikkeld door CTC Amsterdam Westkant, Port of Amsterdam, Wallenborn, Be-Mobile en Schiphol. Samen hebben ze een oplossing gevonden voor de logistieke doorstroom van vrachtwagens op en rond Schiphol. Met 21 procent van de stemmen won de oplossing de prijs. Amsterdam Logistics neemt het zogeheten wachtrijbeheer in 2023 mee in de ontwikkeling van nieuwe plannen voor een schone en slimme logistiek in de MRA.

Chauffeurs die onderweg zijn naar Schiphol krijgen via de Truckmeister app te zien waar Schiphol bufferlocaties aanbiedt en hoeveel parkeerplaatsen er nog beschikbaar zijn. Op basis van hun schema kunnen chauffeurs inschatten of ze naar een bufferlocatie rijden, of direct kunnen laden of lossen op de luchthaven. Daardoor parkeren zij niet onnodig op de rijbaan en rijden ze minder rond in het gebied, wat zorgt voor betere verkeersdoorstroming en minder CO2-uitstoot rondom Schiphol.  

Erik Felëus, smart building developer bij Schiphol Commercial: “Schiphol werkt volop met digitale middelen om de bereikbaarheid rond Schiphol schoon, efficiënt en slim verder te ontwikkelen. Met dit project maken we digitaal inzichtelijk voor vrachtwagenchauffeurs waar zij een veilige wachtplek kunnen vinden, als zij niet direct terecht kunnen op Schiphol. Dat is een eerste stap om te zorgen voor efficiëntere verkeersdoorstroming van vrachtwagens in de regio.”

Computable Awards 

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Computable Awards worden ICT-prijzen toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. De winnaars zijn bepaald door een onafhankelijke jury en de lezers van Computable. 

computable