waterstoftankstation

Eerste waterstoftankstation in haven van Amsterdam geopend

Het eerste waterstoftankstation in de Amsterdamse haven is vandaag geopend. Het tankstation van OrangeGas ligt aan de Australiëhavenweg, langs de A5 en is 24/7 open. Hiermee is weer een stap gezet richting een waterstofeconomie.

Op de locatie aan de Australiëhavenweg worden uitsluitend schone brandstoffen aangeboden. Naast waterstof, bio-CNG (groengas), elektriciteit en vloeibare CO2 komen daar later HVO100 en LBG bij. HVO100 is een synthetische brandstof die 100% wordt gemaakt van restmaterialen van plantaardige oliën en vetten. LBG is liquefied bio gas, ofwel vloeibaar biogas. Joyce van Os de Man, directeur Benelux bij OrangeGas: “Het is ongelofelijk gaaf dat het waterstofstation in Amsterdam nu open is. In dit tankstation worden ook andere schone brandstoffen aangeboden. Met dit station sluiten we perfect aan bij het zero-emissie beleid van Amsterdam.”

Waterstoftankstation bedient groeiende groep klanten

De gemeente Amsterdam is één van de klanten van het waterstoftankstation. Samen met zeven andere havenbedrijven heeft zij de ambitie om binnen twee jaar met 20 voertuigen op waterstof te gaan rijden. Daarnaast zijn er taxi’s en particulieren die al op waterstof rijden. Er is veel interesse uit de transport- en bouwwereld om over te schakelen naar waterstofvrachtwagens. Binnenkort zullen meer waterstofstations volgen in de Amsterdamse haven.

Waterstof in de haven van Amsterdam

Port of Amsterdam zet de komende jaren in op waterstof. Voor een klimaatneutrale samenleving in 2050 hebben we naast duurzame energiebronnen als zon en windenergie, bio- en synthetische brandstoffen nodig maar ook waterstof. Dit waterstofstation is één van de vele initiatieven waarin Port of Amsterdam een rol speelt door te faciliteren en of te investeren. Rijden op waterstof is emissievrij. Waterstof is geen brandstof maar een energiedrager. De auto’s tanken waterstof die in het voertuig door een brandstofcel wordt omgezet in elektrische energie.

Meer info over onze andere waterstofinitiatieven vind je op de waterstofpagina van Port of Amsterdam.