Europees Gerecht vernietigt vrachtboete KLM

 

Air France-KLM en dochter Martinair behoeven voorlopig de kartelboete van de Europese Commissie van in totaal 340 miljoen euro niet te betalen.

Het Europese Gerecht, onderdeel van het Europese Hof van Justitie, vernietigde woensdag in een bezwaarprocedure de beschikking uit 2010 van de Europese Commissie waarin een tiental luchtvaartmaatschappijen in totaal een geldboete van 790 miljoen euro kregen opgelegd voor prijsafspraken bij het vaststellen van de luchtvrachttoeslagen.
De rechter wees er in het vonnis op dat Brussel deze beschikking niet goed heeft gemotiveerd en spreekt ook over ‘tegenstrijdige redeneringen’ bij het vaststellen van de kartelboete.
De uitspraak van de Europese rechter heeft grote gevolgen voor de diverse rechtszaken die verladers als gedupeerden van het luchtvrachtkartel in Europa hebben aangespannen tegen de tien luchtvaartmaatschappijen. Daarbij gaat het in totaal om een miljarden bedrag dat de ladingsaanbieders zoals Philips en het Zweedse Ericsson willen terugzien van de luchtvaartmaatschappijen.
Zo voert in Nederland onder meer Equilib, namens een groot aantal internationale verladers, sinds enige jaren een claimprocedure tegen KLM, Air France en Martinair deels op basis van de beschikking van de Europese Commissie. Het gaat daarbij blijkens eerdere berichten om een totale claim van meer dan half miljard euro.
De verwachting is nu dat deze verschillende nationale rechtszaken voorlopig worden aangehouden in afwachting wat de Europese Commissie met de uitspraak van de Europese rechter gaat doen.  ‘De grondvraag is nu welk vervolg Brussel geeft aan de uitspraak. Gaan zij in cassatie of passen zij de vernietigde beschikking zo aan dat de bezwaren van het Europees Gerecht worden weggenomen?’, aldus jurist Martijn van Maanen van de verladers groep Equilib.
Bron: Nieuwsblad Transport

Geef een reactie