data dilemmas mobiliteit

Data Dilemma’s: mobiliteit

Welke mogelijkheden bieden data en nieuwe technologieën om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken? Daar draait het om in Data Dilemma’s. Vandaag staat mobiliteit centraal.

Bron: Amsterdam Economic Board.

Data Dilemma’s is een samenwerking tussen het programma Amsterdam Smart City en het DataLab van de gemeente Amsterdam. Drie keer per jaar verkennen zij de mogelijkheden om data en nieuwe technologieën te gebruiken om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Deze keer ligt de focus op verantwoorde digitalisering binnen mobiliteit.

In 2018 heeft de Nederlandse overheid een akkoord gesloten om bij te dragen aan de digitalisering van de mobiliteitssector en daarmee de verduurzaming en de mobiliteitstransities te ondersteunen. Het doel is om in 2023 90% van de publieke data structureel op orde te hebben en als open data te kunnen aanbieden. Daarbij is een Data Top 15 geïdentificeerd – dat zijn 15 soorten data die nodig zijn om de Nederlandse infrastructuur verder te digitaliseren, waaronder data over parkeren, logistiek en fiets.

Het verzamelen en beheren van deze 15 data-items is een tijdrovend en lastig proces dat veel data dilemma’s blootlegt. Tijdens deze sessie duiken we in een aantal van deze dilemma’s en de lessen die zijn geleerd bij de ontwikkeling van de Data Top 15 in de regio Amsterdam. Welke barrières zijn al overwonnen en wat is de roadmap voor de komende jaren?

Programma

15:50-16:00 Deuren open.
16:00-16:10 Welkom en introductie door Amsterdam Smart City.
16:10-16:30 Data Top 15 aanpak en geleerde lessen door Tijmen van Heukelingen (gemeente Amsterdam/Regionaal Data Team).
16:30-17:00 Terugkoppeling en discussie.
17:00-17:30 Wrap-up en netwerken.

Aanvullende sprekers worden binnenkort aangekondigd.

Toegang tot dit evenement is gratis. Registratie is verplicht.

Meer informatie

Het doel van Data Dilemma’s is om data te gebruiken om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken. Maar wat gebeurt er met alle data die wordt verzameld? Welke dilemma’s komen we tegen als we (persoons)gegevens verzamelen om de stad te verbeteren? Deze vragen zijn belangrijk voor iedereen: overheden, kennisinstellingen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Amsterdam Smart City verkent graag met jou welke beslissingen nodig zijn voor verantwoord gebruik van data.