SHARE Meets: Energietransitie Haarlemmermeer

Avatar

webinar horizon 2020

Datum: 2 december 2019

Tijd: 14:30 - 17:00 uur

Locatie: Dura Vermeer, Taurusavenue 100, Hoofddorp

Samen met inwoners en ondernemers bereidt de gemeente Haarlemmermeer zich voor op de energietransitie. Hoe gaat de gemeente over naar nieuwe energie en wat zijn hiervan de gevolgen? Daarover gaat SHARE Meets op 2 december van Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer.

Er komen ondernemers aan het woord die ervaring hebben met een gezonde businesscase. Ook woningbouwcorporatie Ymere gaat in op de toekomstplannen.

Het programma

Tegenstroom, het gemeentelijke energiebedrijf, is 100% fossielvrij en wekt lokaal energie op. Het bedrijf is gekozen tot de groenste energieleverancier van Nederland. Directeur Andrea van de Graaf vertelt aan het begin van de bijeenkomst welke plannen er zijn.

Als winnares van de Guts Award is Andrea van de Graaf de gespreksleider van deze SHARE Meets-editie. Zij geeft vervolgens wethouder Jurgen Nobel (Energietransitie en Woningbouw) het woord die uit de doeken doet hoe de gemeente Haarlemmermeer aan de energietransitie werkt.

Ondernemer Jos Koeckhoven liet een paar jaar geleden uitrekenen dat er circa 1.400 zonnepanelen op zijn dak passen. Nu liggen er panelen die voldoende zonnestroom opwekken voor 100 gezinnen en ook voor Mysteryland. Van aardappelboer naar energieleverancier, hoe is het hem gelukt?

Energiespel

Hoe voelt het om zelf plannen te maken voor de energietransitie? Ondernemers gaan hiermee zelf aan de slag om te voelen wat deze enorme maatschappelijke opgave in de praktijk betekent. Via een energiespel zien zij zelf wat het gevolg is van de verschillende voorstellen en ideeën. Door de benodigde opwekking ‘neer te leggen’ op de kaart van Haarlemmermeer krijgen de deelnemers inzicht in de omvang van de opgave.

Aardgasvrij

De gemeente Haarlemmermeer start met een proef voor een aardgasvrije (bestaande) wijk, lokale energie-opwek, zonnevelden, windturbines, subsidies en energiebesparende maatregelen.
Alex Tuinstra, programmamanager Energietransitie Haarlemmermeer, vertelt over de strategie en plannen voor de komende jaren.

Huurwoningen

Voor woningcorporatie Ymere is de energietransitie ook een enorme opgave. Remco Pols (regiomanager Ymere) vertelt hoe de corporatie zich erop voorbereidt. Belangrijke uitgangspunten voor de woningcorporatie zijn betaalbaarheid (voor de huurders) en dat de maatregelen de energievraag beperken en het comfort in de woningen verhogen (‘no regret-maatregelen’).

Vervolgens is er een paneldiscussie over de kansen, belemmeringen en uitdagingen onder leiding van dagvoorzitter Andrea van de Graaf. SHARE Meets wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Wat is SHARE Meets

SHARE Meets is een gezamenlijk initiatief van Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer. Een aantal keren per jaar wordt een bijeenkomst georganiseerd op een inspirerende locatie in de regio. Doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan en slimme innovaties te vertalen naar winstgevende businesscases.

Aanmelden

Deze SHARE Meets vindt plaats bij Dura Vermeer, Taurusavenue 100, Hoofddorp. Deelnemen kan door u aan te melden via deze link. De toegang is gratis.

Op de foto ondernemer Jos Koeckhoven, een van de sprekers op de komende SHARE Meets. Foto: Jur Engelchor.

Last modified: 20 november 2019