The Port makes the city!

Avatar

the port makes the city

Datum: 19 juni 2019

Tijd: 09:00 - 17:00 uur

Locatie: Damen Shiprepair – Tt. Vasumweg, 125-131 Amsterdam

Tata Steel, Damen Shiprepair, Amports en Port of Amsterdam organiseren samen de havenconferentie The Port Makes The City op woensdag 19 juni. Deze conferentie, evenals de havenexpedities in de middag, zijn onderdeel van het innovatiefestival WeMakeThe.City.

De plenaire conferentie vindt ’s ochtends plaats in een omgeving waar je de haven aan den lijve ondervindt: de kantine van Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord. Hier zetten we de haven van Amsterdam in de spotlights aan de hand van een variatie aan sprekers en pitches. Marieke Blom, hoofdeconoom ING, schetst het brede mondiale perspectief en een aantal specialisten gaat in op de specifieke functies van de haven voor de metropoolregio en op de uitdagingen om haven en stad op een goede manier op elkaar te laten aansluiten. Er zijn pitches van onder meer de Chocolatemakers over duurzaam ondernemen, van ’t Hek over bouwhubs en bouwlogistiek over water, Tata over energietransitie en Damen over maakindustrie en werkgelegenheid. We laten zo zien dat de haven de plek is waar nieuwe schone energie ontwikkeld wordt, de circulaire economie gestalte krijgt, innovatieve maakindustrieën zich ontplooien en de oplossingen liggen voor slimme aan- en afvoer van alles wat de stad nodig heeft en kwijt wil. Dit alles tegen het decor van de oprukkende woningbouw van de groeiende stad. Aan het eind geeft Kate Raworth haar visie op de ontwikkeling naar een ‘Donut proof port’!

Havenexpedities

In de middag kunnen deelnemers op havenexpeditie naar verschillende havenbedrijven, waar je oplossingen voor de stedelijke vraagstukken in de praktijk ziet ontstaan. Je kunt kiezen tussen ICL (fosfaatrecycling), Chocolate makers en CWT (duurzame cacao en chocola), Prodock (industriële startups en scale-ups), Damen Shiprepair (Amsterdam Noord) en Tata Steel (IJmuiden).

Port of Amsterdam en andere We Make The City-conferenties

Behalve met onze eigen havenconferentie dragen we als haven ook bij aan We Make The City door te spreken tijdens andere conferenties, zoals bij Green Logistics op donderdag 20 juni, Beyond the inner circle (over circulair bouwen) op dinsdag 18 juni, en Let’s get serious about plastic op 20 juni. Ook stelt een aantal bedrijven in de haven de deuren open voor rondleidingen, als levende illustraties bij deze thema’s.

We Make The City Weekend voor algemeen publiek

In het weekend van 22 juni organiseren we vier speciale Havenrondvaarten voor het algemeen publiek, twee op zaterdag en twee op zondag.

Over We Make The City

Van 17-23 juni staat Amsterdam in het teken van urgente stedelijke vraagstukken én oplossingen. Door de week zijn er verspreid over de stad allerlei evenementen, expedities en conferenties over actuele onderwerpen. Het doel is inspiratie op te bouwen om Amsterdam meer duurzaam, leefbaar, veilig, bereikbaar, rechtvaardig en inclusief te maken. In het weekend is er een afwisselend programma voor algemeen publiek. WeMakeThe.City (WMTC) gaat uit van een aantal partijen, waaronder de gemeente Amsterdam, Amsterdam Economic Board, Smart City, de Waag, AMS, Heineken, ABN-AMRO en Waternet. De organisatie ligt bij Pakhuis de Zwijger.

Last modified: 6 juni 2019