Uitnodiging HvA: online debat over foodlogistiek in de stad

Avatar

debat foodlogistiek

Datum: 6 oktober 2020

Tijd: 11:00 uur

Locatie: Online (aanmelden verplicht)

Door de gevolgen van het Corona beleid, staat de foodservice- en horecamarkt meer dan ooit onder grote druk waardoor de noodzaak tot innoveren groter is geworden maar de middelen hiervoor sterk zijn afgenomen. Ook in de bevoorrading zullen horecaondernemers, de groothandel en leveranciers daarom anders en meer met elkaar moeten gaan samenwerken, al dan niet geholpen en gedwongen door de overheid. Dit lijkt duidelijk vanachter het beleidsbureau en ‘knappe koppen’ hebben meer dan genoeg logistieke oplossingen gemodelleerd. Maar de praktijk is weerbarstig en de theorie blijkt in de praktijk nauwelijks te werken. In dit webinar gaan we in gesprek over wat er van ‘bottom-up’ nodig is om de horeca en groothandel dichter bij elkaar te laten komen en over te laten gaan naar een veel slimmere, goedkopere én duurzamere stadslogistiek.

In juli 2020 is de Outlook Horecalogistiek van CE Delft en Connekt gepresenteerd waarin vier innovatie thema’s werden benoemd:

1.Elektrificatie van de last-mile
2.Clustering van leveranciers – het gebruik van stadhubs voor bezorging
3.Online platforms die de logistiek gaan coördineren
4.Clustering inkoop van horecaondernemers.

In dit webinar worden de praktische implicaties van deze scenario’s voor zowel de horecaondernemer als de groothandel besproken: waar liggen de bedreigingen en waar liggen de kansen ervan? En hoe kunnen de theoretische modellen en plannen wél gaan leiden tot schonere en slimmere stadslogistiek?

De experts

Hessel de Keijzer  
Hessel de Keijzer is vanuit zijn functie jarenlang betrokken bij de last-mile distributie aan horeca in Amsterdam. Bidfood loopt voorop rondom innovatie in de last-mile én de digitalisering van de foodservice markt. Naast zero-emissie is het samenwerken met concurrenten een belangrijk innovatie thema om tot slimmere en schonere horecalogistiek te komen. Zijn uitdaging is om met de markt tot een regionaal netwerk van lokale voedselleveranciers en distributeurs te komen die met elkaar data delen en samenwerken in de keten. En welke rol heeft de groothandel straks als online bestellen via platforms ook in de horeca de norm wordt?

 

Johan Valster
Johan Valster is Directeur van “De Hallen Amsterdam” waar 22 horecastands zijn gevestigd in de Foodhallen . Het is een icoon geworden in Amsterdam West en dat brengt positieve als negatieve gevolgen met zich mee. Aan hem de taak om zowel de horeca als de buurt te laten floreren. De bevoorrading van deze horeca, midden in Amsterdam is hierbij een heikel punt. Temeer omdat de renovaties van de kades en bruggen in de stad ook dit gebied slecht bereikbaar maken. En daarbij is het laten samenwerken van de ondernemers om dit te stroomlijnen is ook niet gemakkelijk.

 

 

Kees-Willem Rademakers
Kees-Willem Rademakers is Docent-Onderzoeker Voedsellogistiek. Sinds 2015 doet hij onderzoek naar het regionale voedselsysteem van de Metropool Regio Amsterdam, met specifiek aandacht voor de horecalogistiek in Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de problematiek én de oplossingen rondom stadslogistiek, ketensamenwerking en de rol van de overheid hierin.

 

Aanmelden voor het online debat foodlogistiek

Je kunt kosteloos deelnemen aan dit webinar. Het webinar vindt plaats op dinsdag 6 oktober om 11.00 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden via deze link. U krijgt dan een uitnodiging in uw mailbox met verdere instructies hoe u kunt deelnemen.

 

Uitnodiging Kees-Willem Rademakers HvA

Beste Foodlogistieke-relatie,

De afgelopen 4 jaar heb ik – samen met jullie – onderzoek gedaan naar het voedsel-logistieke systeem in de MRA.  Het heeft me geleerd dat stadslogistiek zowel een psychologisch als een logistiek probleem is: hoe zetten we ondernemers en leveranciers aan tot een systeemverandering in denken en doen? Dit geldt helemaal voor de horeca en lokale voedselproducenten, die in deze tijden van grote onzekerheid op veel vlakken een transitie doormaken.

Op dinsdag 6 oktober om 11.00u ga ik samen met Johan Valster, directeur van de Foodhallen in Amsterdam-West en Hessel de Keijzer, regiomanager Bidfood, in gesprek over hoe deze transitie in goede banen geleid kan worden en wat de rol van de verschillende ketenpartners hierin is.  Hiervoor organiseren we een webinar van de Topsector Logistiek. Meld je ook aan via:

https://topsectorlogistiek.nl/events/de-onmogelijkheden-van-ketensamenwerking-in-duurzame-regionale-voedsellogistiek/

En wie weet tot volgende week!

Hartelijke groet,

Kees-Willem Rademakers

Docent-Onderzoeker Voedsellogistiek

Hogeschool van Amsterdam

Last modified: 29 september 2020