state of region amsterdam

Files eerste kwartaal sterk gestegen

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de files op de Nederlandse snelwegen met maar liefst 56% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vanaf april vorig jaar is de filezwaarte (lengte maal duur van de files) alleen maar toegenomen. Dit meldt de ANWB op basis van de verkeersgegevens van Rijkswaterstaat.

 

Het weer speelde volgens de ANWB geen negatieve rol in de stijging van de filezwaarte. Cijfers van Rijkswaterstaat geven aan dat de filezwaarte nu weer terug is op ongeveer het niveau van 2012. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het verkeer vooral in het midden van het land en rond Rotterdam veel meer vertraging ondervonden. In de ochtendspits lagen de grootste knelpunten op de wegen naar Amsterdam en Utrecht. In de avondspits liggen ze vooral rond Amersfoort en Rotterdam. Andere grote knelpunten zijn te vinden tussen Delft en Berkel en Rodenrijs, de weg tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Gouwe bij Gouda en op de snelweg tussen Amsterdam en Amersfoort bij Muiderberg en Hoevelaken. De ochtendspits is het drukst op maandag en dinsdag. In de avondspits waren de files op donderdag het langst.

 

TLN constateert dat het fileprobleem weliswaar nog steeds onder het niveau is van voor de economische crisis, maar vindt de trend zorgelijk. Aanpak van de belangrijkste knelpunten op het wegennet blijft van groot belang voor de Nederlandse economie. TLN heeft met EVO de belangrijkste knelpunten op een rijtje gezet in de Economische Wegwijzer.

 

Bron: TLN

Geef een reactie