basismonitor noord-holland

Fors schaalmodel zeesluis IJmuiden in de maak

Deltares, een onafhankelijk toegepast kennisinstituut op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur, bouwt aan een schaalmodel voor de nieuwe zeesluis van IJmuiden. Doel is de krachten en werking van zout- en zoetwater op de sluis te onderzoeken.

 

De tweede zeesluis bij IJmuiden moet ruimte bieden aan de steeds groter wordende zeeschepen. De sluis zal één van de grootste ter wereld worden met kolkafmetingen van ruim 500m lang en is naar verwachting in 2019 in bedrijf. Een nieuwe grote zeesluis aan de ingang van het Noordzeekanaal is nodig voor de ontwikkeling van de Amsterdamse havenregio, de regionale economie en van groot belang voor het nationale en internationale goederentransport.

 

Zout- en zoetwater stromen door het model om schutprocces te simuleren

Met de proeven in het model simuleren we het schutproces, waarbij we in detail kijken naar:

  • de benodigde nivelleertijd
  • naar de krachten op schepen in de sluiskolk als gevolg van nivelleren
  • de uitwisselingstromen van zout- en zoet water bij het openen van de deuren

 

Afbeelding 1. Artist impression schaalmodel zeesluis IJmuiden.

 

Met de resultaten van de schaalmodelproeven valideren we ook de numerieke rekenmodellen, die worden ingezet voor het ontwerp van de sluis. Het referentieontwerp van de nieuwe sluis wordt nagebouwd op schaal 1:40 en zal drie jaar beschikbaar blijven. Het schaalmodel, inclusief de sluiskolk en de voorhavens, heeft een totale lengte van ongeveer 56 m en een breedte van 20 m.

 

Bron: Deltares.nl

 

 

 

Geef een reactie