Koning opent nieuwe Joint Inspection Center

Het Joint Inspection Center (JIC) is open! Koning Willem-Alexander verrichtte op Amsterdam Airport Schiphol op 22 november de openingshandeling. Het JIC kwam in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf tot stand. Doordat verschillende handhavers en inspectiediensten er samenwerken aan controles van luchtvracht, kan de vrachtafhandeling op Schiphol veiliger en efficiënter. 
Het Joint Inspection Center voor goederencontroles op de nationale luchthaven is sinds eind november 2016 operationeel. In het JIC komen logistiek en handhaving fysiek bij elkaar. In het gebouw bevinden zich onder andere een expeditievloer, een scanhal, opslag- en onderzoeksruimten, een quarantaine ruimte voor kleine dieren, garages voor scanvoertuigen, kantoren en een opleidingscentrum.
Het gebouw – met een vloeroppervlak van bijna 5.000 vierkante meter – huisvest diverse handhavings- en inspectiediensten. Naast de Douane maken de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Inspectie Leefomgeving en Transport, de Koninklijke Marechaussee en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming gebruik van het JIC.
Joint Inspection Center open - Foto: JIC
Joint Inspection Center geopend

Opening Joint Inspection Center door ZKH Willem-Alexander

Vrachtafhandeling in Joint Inspection Center op Schiphol

Het JIC vormt een belangrijke pijler onder het unieke publiek-private programma Schiphol SmartGate Cargo, dat verder steunt op remote en mobiel scannen en nucleaire detectie. Doel: nog betrouwbaardere en snellere logistieke stromen. Wat is de rol van de Douane in dit innovatieve initiatief, en hoe verloopt de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven? Drie direct betrokkenen doen hun verhaal.

Kijk voor meer foto’s van het JIC op de website van Smartgate Cargo.

Bron: Rijksoverheid.nl

Geef een reactie