groene waterstof

Lancering Hydrogen hub – Amsterdam NZKG

Tijdens het World Hydrogen Congress  in Amsterdam is de Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG gelanceerd. ORAM, Port of Amsterdam en Schiphol zijn drie van de vele partners die de transitie naar waterstof in de Metropoolregio Amsterdam willen versnellen en de ambitie uitspreken om in de komende decennia uit te groeien tot een internationale Hydrogen Hub.

Dit bericht verscheen eerder op ORAM.nl

Wethouder Victor Everhardt lanceerde de Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG in het bijzijn van een groot internationaal gezelschap koplopers op het gebied van waterstofeconomie, tijdens het World Hydrogen Congress. De position paper werd in ontvangst genomen door Pedro Guedes de Campos van The Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU), als afsluiting van de speech van Everhardt.

hydrogen hub

In de position paper staan de plannen van de Hydrogen Hub. De unieke kenmerken van de Amsterdam NZKG regio geeft waterstof een uitstekende uitgangspositie om nieuwe, duurzame en unieke waardeketens voor Nederland zoals CO2 -vrij staal en schone brandstoffen voor zee- en luchtvaart te realiseren.

Ideale ingrediënten

De redenen om het NZKG gebied te kiezen als Hydrogen Hub zijn legio. Zo is Amsterdam een van de grootste de brandstofhavens ter wereld met toonaangevende industrie in het Noordzeekanaalgebied, Schiphol, de Noordzee en de connectie met het achterland. Daarnaast is een omvangrijke gas- en brandstofinfrastructuur in de regio en is de top van de mondiale wetenschap op het gebied van waterstof hier aanwezig. Allemaal ideale ingrediënten voor de transitie naar waterstof.

Wethouder Victor Everhardt (l) lanceerde de World Hydrogen Hub | Foto: ORAM

Deelnemers World Hydrogen Hub

Naast ORAM hebben Port of Amsterdam, Schiphol, Tata Steel, Gasunie, Nobian, Vattenfall, Alliander, Provincie Noord-Holland, Gemeente Amsterdam, MRA, Zaanstad Maakstad en Projectbureau NZKG zich verenigd om de transitie naar waterstof te versnellen en de ambitie uitgesproken om als Metropool Regio Amsterdam en het Noordzeekanaalgebied in de komende decennia uit te groeien tot een internationale Hydrogen Hub.

De Metropool Regio Amsterdam kan de klimaatdoelen alleen halen door vol in te zetten op waterstofontwikkelingen. Waterstof is essentieel voor het voortbestaan van de lucht- en zeehavens en industrie. Door samen te werken in deze Hydrogen Hub zetten we een belangrijke stap naar de toekomst, een toekomst zonder fossiele brandstof, maar met een sterke, energieneutrale industrie en economie.

Download hier de position paper.