MRA trekt weer meer buitenlandse bedrijven

Voor het derde jaar op rij heeft een recordaantal buitenlandse bedrijven een kantoor geopend in de metropoolregio Amsterdam. In 2016 vestigden 157 buitenlandse bedrijven zich in de regio. Dat is ruim de helft van het landelijke aantal. De bedrijven zorgen naar verwachting voor 3.312 extra arbeidsplaatsen over drie jaar. Uitbreiding van hier gevestigde buitenlandse bedrijven leverde nog eens 4.285 nieuwe banen op in 2016. Indirect zorgen deze investeringen ook nog voor duizenden banen bij toeleveranciers en dienstverleners.
Amsterdam heeft een sterke concurrentiepositie als vestigingslocatie voor bedrijven en start-ups. Dit is terug te zien in de internationale ranglijsten voor 2016. In de Global Location Trends (IBM) heeft Amsterdam de derde plek wereldwijd qua aantrekken van buitenlandse investeringen. De stad staat op vier in de European Attractiveness Survey (EY). En in de Cities of Opportunity ranking (PwC) van ‘meest competitieve steden in de wereld’ staat Amsterdam op nummer 5. Die sterke positie, in combinatie met verhoogde inzet op marketing en acquisitie heeft gezorgd voor de goede resultaten in 2016.
afbeelding bij buitenlandse investeerders in regio
Landelijke cijfers nieuwe buitenlandse investeerders 

Europese hoofdkantoren en marketing & sales

Internationale bedrijven kiezen onder meer voor onze regio vanwege de strategische ligging in Europa, de goede fysieke en digitale connectiviteit en de aantrekkingskracht op internationaal talent. Die maken de regio aantrekkelijk voor Europese hoofdkantoren van multinationals. In 2016 openden 44 bedrijven hier hun Europese hoofdkantoor.
Een duidelijke trend is in 2016 consolidatie, waarbij bedrijven activiteiten vanuit elders in Europa hebben verplaatst naar Amsterdam. Zo heeft het medische technologiebedrijf Stryker in het shared service center in Amsterdam Zuidoost meerdere Europese centra samengevoegd. Ook blijven marketing- en saleskantoren sterk vertegenwoordigd in de regio. Veruit de meeste nieuwe bedrijven (79) hebben marketing en sales als activiteit.

Buitenlandse bedrijven over aantrekkingskracht MRA

In een video van het Netherlands Foreign Investment Agency vertelt een aantal buitenlandse bedrijven waarom ze zich hier hebben gevestigd.
(tekst gaat onder video verder)
https://www.youtube.com/watch?v=wkXof2opNLw

Groei vanuit Europa

Bedrijven uit Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika (EMEA-regio) zijn in 2016 de grootste investeerders: 41% van de nieuwe bedrijven en de arbeidsplaatsen komt er vandaan. De Verenigde Staten blijven ook een grote investeerder met 29% van de nieuwe bedrijven en 36% van de banen.

Amsterdam is een magneet voor buitenlandse bedrijven, talent en start-ups. Dat onze stad en omliggende regio aantrekkelijk zijn, is goed terug te zien in de cijfers. Dit is mooi nieuws voor talent uit onze regio en daarbuiten, want het levert veel werkgelegenheid op.
K. Ollongren, wethouder Economie Amsterdam

Kijkend naar het aantal uitbreidingen is Noord-Amerika koploper. 24 van de 37 bedrijven die hun activiteiten in de regio Amsterdam uitbreidden komen er vandaan. Het zijn veelal start-ups die heel snel opschalen. Amsterdam heeft voor hen een gunstig vestigingsklimaat. De meeste zogeheten ‘scale-ups’ komen dan ook uit Amerika. Met 22% van de nieuwe bedrijven in 2016 blijven de investeringen uit Azië stabiel.
ICT, financieel-zakelijke dienstverlening en de creatieve industrie zijn de belangrijkste sectoren waarin bedrijven vanuit de hele wereld hier actief zijn. Het ICT-bedrijf Trendzer vestigde zich in 2016 in Almere, onder meer vanwege de goede bereikbaarheid en toegang tot creatief talent. En volgens het NFIA opent ook het computertechnologie bedrijf Oracle een servicecentrum in Amsterdam.

Invloed van Brexit

Het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie had nog geen merkbaar effect op de resultaten in 2016. Het verplaatsen van activiteiten is voor veel bedrijven een ingewikkeld en langdurig proces. Er is contact met tientallen bedrijven die aangeven voor te sorteren op de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Zij zeggen de Metropoolregio Amsterdam als vestigingslocatie te overwegen. De meeste van deze bedrijven zijn actief in de financiële sector, ICT en de creatieve industrie. Ze komen veelal uit de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk.
Over 2016 is wel een toename te zien van het aantal Britse bedrijven (19) dat zich heeft gevestigd in en rond Amsterdam, die onder andere te verklaren is door extra inzet op acquisitie van bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk. Vaak houden deze bedrijven zowel in London als in Amsterdam kantoor. Voorbeelden zijn het fintech bedrijf Seedr en het bedrijf Decoded, dat workshops geeft over coderen.

Bron: Gemeente Amsterdam en NFIA.

Geef een reactie