basismonitor noord-holland

Nieuwe N201 verbetert bereikbaarheid en leefbaarheid

Met een ritje in een Tesla en een toespraak ónder de rivier de Amstel bij Amstelhoek openden minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen en gedeputeerde Mobiliteit van Noord-Holland Elisabeth Post het laatste stukje van de vernieuwde provinciale weg N201. Aan de vernieuwing is jarenlang gewerkt. De bereikbaarheid is er sterk door verbeterd, en de leefbaarheid in de regio is er met sprongen op vooruitgegaan.

 

De N201 is misschien wel de langste, en in ieder geval de drukste provinciale weg van Nederland. De weg loopt van Hilversum via onder meer Vinkeveen, Uithoorn Aalsmeer en Hoofddorp naar Heemstede, en vandaar naar Zandvoort. Het is een belangrijke schakel voor vrachtverkeer van de bloemenveiling Aalsmeer en de bedrijven rondom Schiphol naar de snelwegen A2, A4 en A9. Veel van dat verkeer liep door de dorpskernen van Uithoorn en Aalsmeer. Dat zorgde voor veel oponthoud en overlast.

De provincie Noord-Holland heeft de knelpunten aangepakt, samen met de betrokken gemeenten, de bloemenveiling in Aalsmeer en Schiphol. Ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu is partner in het zogeheten Masterplan 201+.

 

Onder de naam Masterplan N201+ zijn deze problemen aangepakt: 
–    Tussen Hoofddorp en de Amstel bij Uithoorn is de weg deels verbreed; 
–    De weg is omgeleid om de dorpen Aalsmeer en Uithoorn heen; 
–    De aansluitingen op de snelwegen A9 en A4 zijn verbeterd; 
–    Onder de Ringvaart van de Haarlemmermeer is een aquaduct aangelegd: de Waterwolf; 
–    Bij Amstelhoek is nu het laatste stukje van de omlegging geopend: een aquaduct onder de Amstel, dat tevens dienst doet als waterkering.

 

Auto’s kunnen nu beter doorrijden. Er zijn tien stoplichten minder op de route. Ook zijn bruggen over de Amstel en de Ringvaart vervangen door tunnels. Dat is niet alleen prettig voor het autoverkeer, maar ook voor de binnenvaart. En de dorpskernen van Uithoorn en Aalsmeer zijn veel schoner, stiller en veiliger geworden nu het doorgaande autoverkeer om de dorpen heen rijdt.

Het hele project heeft € 638 miljoen euro gekost. Het ministerie van IenM heeft aan het project meebetaald en meegewerkt omdat de N201 heel belangrijk is voor onze economie. Het verbindt de luchthaven Schiphol en de bloemenveiling in Aalsmeer met de snelwegen.  Wij garanderen dat deze topsectoren van de economie bereikbaar blijven.

 

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Geef een reactie