regeerakkoord metropoolregio amsterdam

Overheden, producenten en logistiek naar zero emissie in binnensteden

In Groningen hebben op vrijdag 21 november meer dan vijftig partijen die betrokken zijn bij de bevoorrading van steden de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek getekend. De deal is de aanloop naar schone en veilige steden in 2025.

Onder de deelnemers aan de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek zijn ook partijen uit de Metropoolregio Amsterdam, zoals Albert Heijn, RAI Vereniging, Hema, Bidvest Deli XL, ING en Hytruck. Zij tekenden samen met andere partijen uit het hele land: staatssecretaris Mansveld namens de Rijksoverheid, gemeenten, vervoerders, verladers, autofabrikanten, ondernemings-, branche- en belangenorganisaties zoals TLN, EVO, BOVAG en Connekt.

 

De deelnemers leggen zich er met hun handtekening op vast om schone en zuinige voertuigen in te zetten. Mansveld: ‘In het SER Energieakkoord spraken de ondertekenaars uit de logistieke sector af concrete stappen te zetten om het vrachtvervoer duurzamer te maken. Door deze Green Deal verminderen ze hun uitstoot van roet, fijn stof en CO2 waardoor de kwaliteit van de leefomgeving in onze steden beter wordt. Daarnaast kijken de ondertekenaars naar een betere benutting en innovatie van bestaande logistieke stromen, zodat er minder kilometers in de stad gereden worden.

 

Experimenten

De steden die de Green Deal ondertekenen geven bedrijven de ruimte nieuwe technologieën in de praktijk uit te proberen, zoals elektrische aandrijving en waterstof als brandstof. Doel is om van de experimenten op kleine schaal te leren en de successen zo snel mogelijk te delen met andere gemeenten en bedrijven. Onder de ondertekenaars van deze Green Deal bevinden zich overigens (nog) geen gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam.

 

Bron: Dinalogamsterdam.nl — Anke Hoets

Geef een antwoord