Holland Flower Alliance

Avatar

sierteeltsector criminaliteit

De Holland Flower Alliance (HFA) is een samenwerkingsverband gericht op het optimaliseren van de logistiek in de sierteeltketen, opgezet door Royal FloraHolland, KLM Cargo en Amsterdam Airport Schiphol. De HFA heeft als doel het creëren van een naadloze wereldwijde toeleveringsketen voor sierteeltproducten voor telers, transporteurs en overige professionals in de bloem- en sierteelt over de hele wereld, met Nederland als het internationale knooppunt en Amsterdam als thuisbasis.

Volg de website van Holland Flower Alliance

Procesinnovatie

De supply chain van de sierteelt is uniek in zijn soort. Uitdagingen in temperatuur en luchttransport vereisen speciale kennis en vaardigheden. Iedere stap in het proces wordt aandachtig bestudeerd om kansen op schade te minimaliseren en vertragingen te voorkomen. Er wordt veel aandacht besteed aan de temperatuur, zodat de sierteeltproducten op relatief lage temperatuur worden geknipt ten behoeve van de houdbaarheid.

Delen van informatie

Het delen van digitale informatie is essentieel. Kwetsbare vracht als sierteeltproducten vraagt om een goedlopend logistiek proces waarin transporttijden beperkt blijven. Doel is de afhandeling van (douane)documentatie vooraf te regelen. Ook door een goede informatie-uitwisseling tussen schakels, kunnen vertragingen worden geminimaliseerd. De Holland Flower Alliance wil een een datasysteem voor luchtvracht ontwikkelen waarmee de supply chain efficiënt kan worden gemanaged. Ook kan op basis van de data worden geëvalueerd en kunnen trends worden waargenomen.

Verpakkingen sierteelt

Op dit moment wordt in de sierteelt gewerkt met zo’n 200- 300 verschillende verpakkingsmaterialen. Een doel is om verpakkingen te optimaliseren op het gebied van kwaliteit, stapelbaarheid, standaardisatie en dichtheid. Standaardisatie in verpakking moet gaan bijdragen aan efficiëntie in het gehele proces.

Tot slot

De partners hebben al meer dan 100 jaar ervaring in de Nederlandse sierteelt. De alliantie zet zich in om van de Metropoolregio Amsterdam wereldwijd dé Flower Hub te maken, een plek waar de logistiek optimaal is, en waar de logistieke keten het beste gefaciliteerd is.

Bart Pouwels van Schiphol Cargo over de Holland Flower Alliance

Lees ook:

Last modified: 6 november 2018