europese unie hyperloop

Provincie Noord-Holland steunt ontwikkeling hyperloop

De provincie Noord-Holland gaat samenwerken met Hardt Hyperloop uit Delft. Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een luchtdrukbuis waardoor goederen en mensen op hoge snelheid (1000 kilometer per uur) getransporteerd kunnen worden.

De hyperloop is een concept voor een vacuümtrein dat in 2012 is geïntroduceerd door Elon Musk, medebedenker en oprichter van het bedrijf Tesla.


(Foto Hardt Hyperloop)

Alternatief voor vliegtuig

Het is een transportsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een luchtdrukbuis waardoor goederen en mensen op hoge snelheid (1.000 kilometer per uur) getransporteerd kunnen worden. In 2018 heeft Hardt Hyperloop een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een hyperloopverbinding tussen Schiphol en Frankfurt, zodat mensen snel tussen beide steden kunnen reizen.

De hyperloop zou daarmee op termijn een alternatief kunnen bieden voor het vliegtuig. Korte afstandsvluchten vanuit Schiphol zouden in de toekomst mogelijk kunnen worden teruggebracht.

Innovatie steunen

Gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit): “De hyperloop doet een belangrijk deel van de provincie aan. De provincie Noord-Holland wil deze innovatie steunen en staat sympathiek tegenover het initiatief om de hyperloop te ontwikkelen.“

De samenwerking start in april 2019 en duurt een jaar. Gedurende deze periode wordt onderzocht welke mogelijkheden de hyperloop biedt, welke verbinding het meest haalbaar is en of die verbinding kan worden ingepast binnen de bestaande infrastructuur.