flevoland waterstof

Provincie Noord-Holland zet fors in op waterstof

Noord-Holland heeft een goede uitgangspositie om een belangrijke speler te worden in de ontwikkeling van een waterstofmarkt. Dat zegt project- en programmamanager Ellen van der Heijden van de provincie Noord-Holland. Ze wijst op het nieuwe H2Gateway in Den Helder waar op grote schaal blauwe waterstof zal worden geproduceerd. Ook met de havens in het Noordzeekanaal heeft de provincie een streepje voor.

Van der Heijden gaat in een uitgebreid artikel op de website van de provincie Noord-Holland in op een nieuw advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli). De raad wil dat een nieuw kabinet snel landelijke regels gaat opstellen voor het creëren van een waterstofmarkt. Waterstof heeft de toekomst, zo is de opinie van de Rli, de provincie, maar ook van bijvoorbeeld Port of Amsterdam. En Nederland heeft met zijn ligging aan de Noordzee en  voormalige aardgasbuizen in de grond een goede infrastructuur voor een grootschalige productie en transport van waterstofgas.

Waterstof is schoon en handzaam

De ontwikkelingen richting een waterstofmarkt worden mede aangejaagd door de klimaatdoelen van 2030 en 2050. Waterstof, met name de groene, lijkt de perfecte kandidaat als brandstof voor een schonere luchtvaart, scheepvaart, industrieën en voor de duurzame verwarming van huizen. Maar waterstof heeft meer voordelen, zegt Van der Heijden: “In de toekomst wekken we vooral elektriciteit op uit zon en wind. Deze elektriciteit kan worden omgezet naar waterstof. Waterstof kun je opslaan én weer terug omzetten naar elektriciteit op het moment dat daar behoefte aan is.”

H2Gateway

De eerste stappen naar de waterstofmarkt zijn gezet. Inmiddels zijn in de regio ook de eerste waterstoftankstations gebouwd, onder meer op Schiphol, in de haven van Amsterdam en binnenkort in Alkmaar en de stad Amsterdam. En in Den Helder heeft een coalitie van overheden en bedrijven in het najaar van 2020 H2Gateway opgericht waar op grote schaal en gecentraliseerd blauwe waterstof geproduceerd zal worden.

Noordzeekanaalhavens als energieknooppunt

De provincie Noord-Holland ondersteunt de ontwikkelingen en zet fors in op waterstof als toekomstige energiebron. “Het plan is om op de Noordzee grote windmolenvelden te realiseren, of energieknooppunten waar direct waterstof wordt geproduceerd. Dit kan vervolgens via de havens in Den Helder en het Noordzeekanaalgebied aan land komen. De haven van Amsterdam richt zich straks op de import, opslag en doorvoer van waterstof en van waterstof afgeleide producten zoals biobrandstof”, aldus Van der Heijden.

Verder lezen over waterstof in de provincie Noord-Holland

Lees het uitgebreide interview met Ellen van der Heijden over waterstof en de kansen voor onze regio op de website van de provincie Noord-Holland.