Sneller door de stad dankzij open DataLab?

Aan de Amsterdamse Weesperstraat is half februari het DataLab geopend. In het lab werken universiteiten, hogescholen, organisaties en bedrijven samen aan het verzamelen en delen van open data. Creatieve geesten worden daarmee gestimuleerd om problemen in de stad op te lossen.

Het datalab is voor bewoners, maar vooral ook bedrijven interessant. Er zijn geografische gegevens te vinden waar niet alleen Google en TomTom gebruik van maken, maar ook startups die apps ontwikkelen voor bijvoorbeeld koeriersbedrijven.

Het DataLab bevat datasets voor categorieën als Verkeer & Infrastructuur, Energie, Stedelijke ontwikkeling en Economie & Haven. Ze geven inzicht in bijvoorbeeld realtime verkeerssituaties, laad- en losplaatsen in het centrum, geplande wegwerkzaamheden, milieuzones, bestemmingsplannen en potentiële locaties voor warmte- en koudeopslag.
Het DataLab is dynamisch en zal doorlopend worden aangevuld met nieuwe open datasets die beschikbaar komen. Bedrijven kunnen er vrij gebruik van maken.
Op zoek naar open data?
Neem een kijkje op data.amsterdam.nl. Hier vindt u ook een overzicht van de deelnemende bedrijven en instellingen en van bestaande apps die eerder met open data werden ontwikkeld.

Bron: Anke Hoets.

Geef een reactie