synkero

Synkero bouwt fabriek in haven Amsterdam voor duurzame kerosine

In de haven van Amsterdam wil de nieuwe start-up Synkero een commerciële fabriek ontwikkelen voor de productie van synthetische duurzame kerosine. De start-up is onlangs gelanceerd tijdens de Europese Conferentie voor synthetische duurzame kerosine. Deze zogenoemde ‘e-fuel’ wordt gemaakt van groene waterstof en CO2. De groene waterstof wordt geproduceerd uit water en duurzame elektriciteit. Vanuit de haven van Amsterdam loopt nu al een kerosinepijplijn naar Schiphol. De planning is dat de fabriek in 2027 gereed zal zijn. Synkero wil er jaarlijks 50.000 ton duurzame kerosine gaan produceren. De productie van duurzame vliegtuigbrandstof is van groot belang voor het halen van de klimaatdoelen.

De huidige generatie vliegtuigmotoren hebben vloeibare brandstoffen nodig en kunnen op korte termijn niet overschakelen op alternatieve energiebronnen, zoals waterstof en elektriciteit. Duurzame kerosine is daarmee de oplossing om de CO2-uitstoot in de luchtvaart drastisch te verminderen. Deze vliegtuigbrandstof is een zogenoemde ‘drop-in’ brandstof, wat betekent dat het gemengd kan worden met fossiele kerosine. Er zijn geen verdere aanpassingen in de infrastructuur, motoren of aan apparatuur vereist.

Tekst loopt door onder video

Voor de productie van duurzame kerosine bestaan verschillende technologieën. Eén van die technologieën is de synthetische route. De grondstof voor deze ‘e-fuel’ is CO2 dat wordt afgevangen vanuit de industrie of direct uit de lucht. De CO2 wordt samen met groene waterstof via een chemisch proces omgezet naar synthetisch kerosine. Synthetische duurzame kerosine voorkomt controverse als landgebruik en ontbossing, is schaalbaar en wordt gezien als een belangrijke component om de luchtvaart te verduurzamen.

Start-up

Synkero is een projectontwikkeling start-up. In samenwerking met de partners Port of Amsterdam, Royal Schiphol Group, SkyNRG en KLM zal Synkero zich gaan toeleggen op de realisatie van deze commerciële synthetische duurzame kerosine fabriek in de Amsterdamse haven. Het project zal aansluiting zoeken met duurzame initiatieven in het Noordzeekanaalgebied zoals bijvoorbeeld het Hermes project.

“Het verduurzamen van de luchtvaart is belangrijk voor de regio en voor Nederland. Een fabriek in onze haven die duurzame kerosine op een circulaire manier produceert, past naadloos bij onze strategie om voorloper te zijn in de energietransitie”
Koen Overtoom, ceo Port of Amsterdam

Tijdens de Europese conferentie voor synthetische duurzame kerosine werd ook bekendgemaakt dat eind vorige maand de eerste commerciële vlucht van KLM met bijmenging van 500 liter duurzame synthetische kerosine vanaf Schiphol is vertrokken.

“De luchtvaart is een van de meest uitdagende sectoren om emissievrij te maken. Samenwerking, technische innovatie en Europees beleid zijn hiervoor cruciaal”
Joost Brinkman, managing director Synkero:

Een ander initiatief dat bekend gemaakt is tijdens de Europese Conferentie voor synthetische duurzame kerosine, is de bouw van een demonstratiefabriek voor duurzame kerosine met afgevangen CO2 uit de lucht als grondstof in Rotterdam. Het initiatief Zenid, waaraan Uniper, Rotterdam The Hague Airport (onderdeel Royal Schiphol Group), Climeworks, SkyNRG en Rotterdam The Hague Innovation Airport meewerken, zet met een combinatie van innovatieve technologieën in op een CO2-neutrale luchtvaart met duurzame synthetische kerosine.