Nationaal plan energiesysteem

Terugkijken: hoe start je als bedrijf aanleg van laadinfrastructuur

Op woensdag 3 februari 2021 van 10.00 – 11.30 uur organiseerde de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) de tweede stakeholderbijeenkomst van 2021. Samen met de projectgroep Clean Vehicles Directive werd het onderwerp ‘Clean Vehicles Directive: aan de slag met laadinfrastructuur’ besproken. Wat ligt er in het verschiet op het gebied van laadinfrastructuur? Hoe start je als organisatie met het aanleggen van laadinfrastructuur? Aan het woord kwam onder meer Robert van den Hoed van eTransition in Ouderkerk aan den Amstel. Hij schreef een gids voor het aanleggen van laadinfrastructuur.

In augustus 2019 is de Europese Richtlijn bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen vastgesteld. Ook wel Clean Vehicles Directive (CVD) genoemd. Doel van de richtlijn is om het gebruik van schone, energie-efficiënte voertuigen door middel van publieke inkoop te bevorderen. Vanaf 2 augustus 2021 moet elke aanbestedende dienst in nieuwe Europese aanbestedingen voldoen aan de vereisten uit de Richtlijn. Een goede laadinfrastructuur is hiervoor cruciaal: daarom kijken we in deze stakeholderbijeenkomst specifiek naar de raakvlakken tussen NAL en CVD.

Robert van den Hoed gaat in op de gids die hij schreef voor organisaties die willen starten met het aanleggen van laadinfrastructuur. Quirijn Oudshoorn en Gertjan Sybrandi delen  ervaringen die zij hebben opgedaan toen zij de laadinfrastructuur voor hun wagenpark wilden realiseren.

Voor wie?

Inkopers, beleidsmedewerkers en contractmanagers.