Het aftellen is begonnen, over drie maanden is Digitaal Vooraanmelden van exportvracht via eLink de standaard op Schiphol. Inmiddels melden zich wekelijks nieuwe expediteurs en vervoerders om hun eigen IT-systemen te laten aansluiten op eLink. ACN-directeur Maarten van As: “We gaan hard de goede kant op zien we aan een aantal belangrijke indicatoren. Het gebruik van eLink stijgt enorm en de kwaliteit van de data verbetert.” 

Uit de nieuwste cijfers van Cargonaut blijkt dat ruim 50 (!) bedrijven zich in de afgelopen maanden hebben aangesloten. Het percentage van zendingen waarvan de Aviation Security status digitaal wordt aangeleverd is sinds de start van het project met 50% gestegen. Voor de verzameling bedrijven die de Best Effort hebben getekend geldt zelfs een stijging van 100%. Als deze bedrijven hun potentie gaan waarmaken en alles via eLink aanleveren, dan wordt binnen korte tijd 70%-80% van de zendingen op Schiphol al digitaal vooraangemeld.

Bedrijven gaan de voordelen nu echt zien van het Digitaal Vooraanmelden, zegt Maarten van As. “Na jaren van een vlakke curve in het eLink-gebruik, zien we de lijn nu wekelijks pieken. Dat is geweldig om te zien.”

Het staat achterblijvers vrij al dan niet de keuze voor eLink te maken. Maar wie niet overstapt op Digitaal Vooraanmelden blijft na 1 september te maken hebben met wachttijden bij de documentenbalie van de afhandelaars. Hun collega’s zien ze dan met prioriteit – hun vracht is immers al bekend – doorrijden naar een dock.  Als je met je bedrijf nog wilt aanmelden voor Digitaal Vooraanmelden van de exportvracht, dan is het met slechts drie maanden te gaan tijd om in actie te komen. Dat zeggen ook de expediteurvervoerders en afhandelaar die ACN onlangs heeft geïnterviewd. Ze zijn het eens dat het systeem voor veel gemak zorgt, maar dat het voor ieder bedrijf weer anders is om Digitaal Vooraanmelden via eLink te implementeren en klanten en medewerkers mee te nemen in de nieuwe werkwijze. Maarten van As: “Wacht niet, is de boodschap.”

Vragen en aanmelden
Nog niet aangesloten bij eLink? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Cargonaut.