infraprojecten Noord-Holland

Verbreding A9 Badhoevedorp-Holendrecht van start, laatste project weguitbreiding Schiphol

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het startsein gegeven voor de verbreding en verdiepte aanleg van de snelweg A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Rijkswaterstaat verbreedt de weg naar 4 rijstroken per rijrichting. Het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht is het 5e en laatste project van de weguitbreiding Schiphol, Amsterdam, Almere (SAA). Het werk is eind 2026 klaar.

In Amstelveen wordt de weg verdiept aangelegd en in Ouder-Amstel komen hogere geluidschermen. Dit zorgt voor minder geluid in de omliggende woonwijken. Het project moet de doorstroming verbeteren en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke randstad.

Tekst loopt door onder video

Minister Cora van Nieuwenhuizen: ‘Ondanks dat we in lockdown zitten, blijft het erg druk op de snelweg. Thuiswerken biedt kansen maar de mobiliteit zal hoe dan ook groeien. We willen weer deels naar kantoor, we willen reizen. Onze bevolking groeit én de economie trekt straks weer aan. Dat betekent dat we moeten blijven investeren in onze wegen. Zeker hier, één van onze belangrijkste economische gebieden van het land. Dat doen we niet voor niks: bij de A1 tussen Muiderberg en Diemen zijn de files na de verbreding met maar liefst 80% verminderd. Ben blij dat we vandaag beginnen aan het sluitstuk van het grootste en meest complexe wegenbouwproject van de afgelopen 15 jaar.’

De weguitbreiding

  • Uitbreiding van de snelweg over 11 km, van 3 naar 4 rijstroken per rijrichting plus 1 wisselbaan.
  • Aanleg van een 1,6 km lange, verdiepte ligging in Amstelveen met 3 overkappingen. Het noordelijk en zuidelijk deel van Amstelveen worden hierdoor meer met elkaar verbonden.
  • Verbreden of vernieuwen van alle bruggen en viaducten, waaronder de Schipholbrug over de Ringvaart.
  • Aanleg van een zonnepanelenveld in Amstelveen en bij knooppunt Holendrecht (gemeente Ouder-Amstel), waardoor dit project energieneutraal wordt.

Leefbaarheid

  • de verdiepte ligging zorgt voor minder geluid in de woonwijken langs de weg;
  • 14 km aan geluidschermen bij Amstelveen en Ouder-Amstel;
  • stiller (dubbellaags ZOAB fijn) asfalt bij Amstelveen en grote delen van Ouder-Amstel;
  • de gemeente Amstelveen legt parken aan op de overkappingen;
  • aanleg van 6 ecologische verbindingen.

Bypass

De uitvoerder van dit project is aannemerscombinatie VeenIX. In Amstelveen legt Veenix de weg verdiept aan, in een ‘bak’ per rijrichting. Aan de zuidzijde van de weg komt een ‘bypass’ in de vorm van tijdelijke rijstroken. Dit moet zorgen voor een goede verkeersdoorstroming tijdens de bouw van de 2 bakken van de verdiepte ligging. Tijdens de bouw van de noordelijke bak (begin 2022) gaat al het verkeer over de bypass. Als deze bak klaar is begint (in 2024) de aanleg van de zuidelijke bak. Vanaf dat moment rijdt tijdelijk al het verkeer door de noordelijke bak.

Tekst loopt door onder afbeelding

Beperken overlast tijdens de bouw

Om de bouwoverlast voor de omgeving te beperken gaat VeenIX de funderingspalen voor de verdiepte ligging schroeven, in plaats van heien. Dit leidt tot minder trilling- en geluidhinder. Andere maatregelen zijn het zoveel als mogelijk overdag werken, het voorboren van damwanden van de verdiepte ligging, geen hinderlijke achteruitrij piepjes van bouwverkeer en rubberen noppen op de klep van de kiepwagens. Het aan- en afvoeren van bouwmateriaal gebeurt zoveel mogelijk over de snelweg A9, om bouwverkeer binnen de bebouwde kom te beperken.

Uitkijkpunten

In Amstelveen is naast de snelweg een uitkijkpunt gebouwd. Bezoekers van dit uitkijkpunt kunnen hier ‘live’ de bouw van de verdiepte ligging bekijken. Via ‘virtual reality’ kan iedereen straks ook met behulp van een QR-code bekijken hoe de omgeving er uit komt te zien als het werk klaar is. In samenwerking met ‘Buurbouw’ is het uitkijkpunt aangekleed met bouwdoeken waarop afbeeldingen van foto’s te zien zijn uit het nabijgelegen Cobra museum. Hierdoor ontstaat tijdelijk een gratis openlucht expositie.
In Ouderkerk aan de Amstel komt ook een uitkijkpunt.

Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere

Rijkswaterstaat verbreedt de drukke snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere (SAA) met 1 of meer rijstroken. De werkzaamheden aan de A9 maken deel uit van deze weguitbreiding. Kijk voor meer informatie over alle SAA-projecten op de website van het online bezoekerscentrum.