foto bij zwarte gat in e-commerce

Verdere stijging verkopen retail verwacht

Goed nieuws voor de logistiek: de verkoop in de retailsector blijven ook in 2018 stijgen. Zowel online als in de winkelstraten koopt de consument meer en vaker. Dat meldt ABN AMRO na nieuw onderzoek van Locatus.
De verkoopvolumes in de detailhandel stegen in 2017 met 3,1%. In verschillende branches was groei te zien: vooral via internet was die groei sterk, maar ook offline was sprake van groei in diverse branches. Ook kwamen er meer passanten in de winkelstraat dan in 2016, volgens onderzoeksbureau Locatus. Daarbij profiteerde de sector van het hoge vertrouwen van de consument. In dat opzicht begon 2018 veelbelovend: de consument bleef goedgemutst in de eerste maanden. Voor heel het jaar gaan wij uit van een stijging van de verkoopvolumes van 2,3%.

Consumenten vooral positief over economie

In januari en februari van 2018 hield de positieve stand vast. De score van februari (23) was daarbij iets lager dan in januari, maar in lijn met het niveau van de afgelopen jaren. Dat betekent dat het consumentenvertrouwen nog steeds rond het hoogste niveau sinds 2001 staat. Het is nog niet bekend hoe de detailhandel zich deze maanden heeft ontwikkeld, maar de hoge stand van het vertrouwen biedt hoop. Wij gaan voor 2018 als geheel uit van een stijging van de verkoopvolumes in de detailhandel met 2,3%. foto bij duurzaam winkelen
Consumenten zijn binnen die meting vooral positief over de economische omstandigheden, en zien de huidige periode als gunstig voor grote aankopen. De consumenten was in de CBS-enquete van januari wel licht negatief over zijn of haar financiële situatie in de afgelopen tijd. Daarentegen waren ze daarover wel positief in de komende periode.

Verwachte daling faillissementen

Er was echter ook negatief nieuws: in de detailhandel was sprake van een stijging van het aantal faillissementen in de maand januari, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Echter is die stijging vertekend. In December 2017 waren er slechts 13 faillissementen, het laagste maandaantal in deze eeuw tot nu toe. Wanneer de december 2017 en januari 2018 tezamen nemen, is in de detailhandel jaar-op-jaar een daling van 33% te zien. In de Automotive-branche zagen we vorig jaar in de laatste maanden juist een stijging van faillissementen, en in januari een (jaar-op-jaar-)daling.
Voor 2018 als geheel gaan we uit van een sterke daling in faillissementen in de detailhandel, met meer dan 10%. Niettemin blijven uitdagingen in de sector bestaan, zoals de sterke concurrentie. De faillissementsaanvraag van de Kijkshop bevestigt dat groei in de sector niet vanzelfsprekend is.

Meer lezen?

Download het trendrapport ‘Stand van de retail’.
Bron: insights.abnamro.nl