vestiging distributiecentra

Vestiging nieuwe distributiecentra onzeker vanwege druk op energienet

Bij een onverminderd hoge vraag, wordt de komst van nieuwe distributiecentra naar de Metropoolregio Amsterdam geremd door de beperkte capaciteit in het energienetwerk. Dat schrijft internationaal vastgoedadviseur Savills op basis van eigen onderzoek. In onze regio staan vooral Schiphol en Amsterdam en omgeving onder druk. Doordat de volumes van e-commerce hoog blijven, blijft ook de vraag naar logistiek vastgoed groot. Dat vraagt om creatieve oplossingen.

Bron: Savills.nl.

De onderzoekers van Savills brachten hun rapport uit in de serie Spotlights – Voorjaar 2022. Hierin staat de logistiek in de schijnwerper. In het Engelstalige rapport met de titel Rents rise sharply due to lagging growth in stock komt Savills tot de volgende belangrijke trends, ontwikkelingen en voorspellingen:

  • De aanhoudende vraag naar logistiek vastgoed heeft als gevolg dat er steeds meer politieke beperkingen worden gesteld aan nieuwe logistieke ontwikkelingen.
  • De capaciteit voor nieuwe ontwikkelingen wordt steeds beperkter. Dit komt met name door de beperkingen op het Nederlandse energienet en de beschikbaarheid van grond.
  • Naar verwachting zullen nieuwe ontwikkelingen steeds vaker buiten de geijkte hotspots liggen, op secundaire locaties. 
  • Huurprijzen zullen verder toenemen door de aanhoudende schaarste.
  • De vraag naar logistiek vastgoed zal blijven, mede door de groei van e-commerce. Consumenten willen producten zo snel mogelijk ontvangen en bedrijven willen voorraden dichter bij huis opslaan.
  • Er zullen oplossingen aangedragen moeten worden om het gat te dichten tussen de logistieke vraag en het aanbod.
  • Een passende oplossing zou kunnen zijn: sterke regie op multi-functioneel ruimtegebruik. Gebruikers, beleggers en beleidsmaker zullen om de tafel moeten gaan zitten om dit structurele probleem samen op te lossen.

Lees het nieuwste ‘Spotlight: Logistics’ rapport hier.