jaarverslag 2021 floraholland

Video Jaarverslag 2021: winst en logistieke verbeterslag bij Royal FloraHolland

De coöperatie voor de sierteelt Royal FloraHolland heeft in 2021 een goed jaar gedraaid. De productomzet was € 5,6 miljard euro, een stijging van 21%. In totaal werden 11,7 miljard bloemen en planten verhandeld. De vraag bleef ook in coronatijd hoog. In 2021 werd een belangrijke verbeterslag gemaakt logistiek van het veilingwezen, onder meer met de oprichting van Floriway.

In de directiecolumn kijkt de coöperatie tevreden terug op de omzetcijfers van 2021. Ook zijn belangrijke stappen gezet op het gebied van landelijk veilen en de introductie van de ‘nieuwe logistiek’: “Met beeldveilen en aantallen drukken zijn we nu voorbereid op landelijk veilen, waarmee we na de zomer van start gaan. De implementatie van onze nieuwe logistiek en het integratieproces binnen Floriway zijn in volle gang. Begin 2022 is de eerste Floriway-bestickerde vrachtwagen de weg opgegaan. Achter de schermen wordt momenteel keihard gewerkt aan het nieuwe bedrijf, dat kwekers en kopers veel nieuwe mogelijkheden biedt en veel beter kan ontzorgen. Zo starten we deze maand met Direct Bieden en een pilot vervroegd uitleveren van klokvoorverkoop.”

Lees ook ons uitgebreide interview met Royal FloraHolland en De Winter Logistics over de toekomst van mobiliteit en de logistiek in de sierteeltsector

Video Jaarverslag 2021 Royal FloraHolland

Royal FloraHolland heeft het Jaarverslag 2021 wederom in een video samengevat.

Zorgen door stijgende energieprijzen en oorlog Oekraïne

De mooie cijfers in het Jaarverslag 2021 kunnen niet verbloemen dat ook in de sierteeltsector de zorgen inmiddels groot zijn. Sinds eind februari is de vraag naar bloemen en planten door de oorlog in Oekraïne sterk gedaald. De energieprijzen die al hoog waren, zijn doorgestegen naar extreme hoogte. Veel kwekers zitten daardoor in nood. CEO Steven van Schilfgaarde: “Er is sprake van vraaguitval, grote onzekerheid in de markt en dalend consumentenvertrouwen. De noodzakelijke energietransitie is niet van vandaag op morgen gerealiseerd en door de hoge kosten is er voor kwekers geen ruimte om te investeren. De internationale positie van de Nederlandse Sierteelt staat op het spel. Zonder maatregelen van het kabinet, voorzie ik dat er blijvende schade aan onze sector wordt aangericht.”

Belang energietransitie voor een duurzame sierteeltsector

De energietransitie is volgens Van Schilfgaarde de enige weg. De sector kijkt daarvoor uit naar een nieuwe pakket maatregelen die het kabinet voor eind april heeft aangekondigd. “Op de korte termijn moet er een oplossing komen om het mogelijk te maken dat de sector toewerkt naar een duurzame oplossing voor de lange termijn. De maatregelen waar het kabinet nu aan werkt moeten voldoende aantrekkelijk zijn. Het moet leiden tot een kostprijs die teelt in Nederland mogelijk en haalbaar maakt. Als sector zijn we volledig gecommitteerd aan de energietransitie. Dat is de weg om als sierteelt concurrerend te blijven.”

Lees over de kerncijfers en nieuwste ontwikkelingen in het volledige Jaarverslag 2021 van Royal FloraHolland.