voorspelling transport logistiek

Voorspelling ABN AMRO transport en logistiek: ‘kwakkelen op hoog niveau’

Met slechts 1% zal de sector transport en logistiek in 2023 naar verwachting groeien. Het wordt geen goed economisch jaar, maar wel een jaar waarin de bedrijven aandacht moeten besteden aan een aantal thema’s om bij te blijven. “Het wordt kwakkelen op hoog niveau”, zo vatten Bart Banning en Albert Jan Swart, sectorspecialisten bij ABN AMRO, hun verwachtingen samen.

Bron: ABN AMRO.

ABN AMRO verwacht voor dit jaar een veel lagere groei van de Nederlandse economie. Voor dit jaar rekenen ze op 0,5 procent toename, terwijl vorig jaar nog een groei te zien was van 4,2%. “We denken dat de Nederlandse economie zich in een milde economische recessie bevindt. Die wordt veroorzaakt door de geopolitieke situatie rond de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, de dalende koopkracht en de snel stijgende rente”, aldus Swart.

“Voor de gehele sector transport en logistiek verwachten we een groei van 1%.”

Consumenten geven sinds het einde van de lockdowns minder geld uit aan goederen en meer aan reizen en diensten, constateert de bank. De werkeloosheid blijft gelukkig wel laag. “Voor de bouw wordt het waarschijnlijk een lastig jaar door de stikstofcrisis, de gestegen grondstofprijzen en de hoge rente, die financiering van bouwprojecten duurder maakt. De gasprijzen zijn wel wat gedaald ten opzichte van de recordprijzen afgelopen zomer, maar we moeten op onze hoede blijven. Volgende winter moet het niet te koud worden en hopelijk zijn er niet al te veel problemen met de LNG-terminals. We verwachten dat de economie vanaf het derde kwartaal weer wat zal groeien.”

Lees het vervolg van dit interview hier.