Waterstofhub H2Gate in de haven van Amsterdam heet nu H2A

H2Gate wordt H2A om het Amsterdamse havengebied te positioneren als toekomstige groene waterstof import hub via veilige en kosteneffectieve waterstofdragertechnologieën.

H2Gate wordt H2A

Het H2Gate-consortium, dat de partners Evos, Port of Amsterdam, Hydrogenious (Duitsland), Hysilabs (Frankrijk) en Electriq Global (Israël) verenigt, heeft zich gecommitteerd aan het opzetten van een 100% groene en veilige waardeketen voor transport, opslag, vrijgave en distributie van groene waterstof in het Amsterdamse havengebied en inlandse industriegebieden zoals het Ruhrgebied.

Een unieke veilige en kosteneffectieve oplossing met meerdere waterstofdragers

De aanpak van het consortium is uniek vanwege de bundeling van verschillende waterstofdrager technologieën die het veilige transport van groene waterstof mogelijk maken en als zodanig een aantrekkelijk alternatief vormen voor andere waterstofdragertechnologieën met intrinsieke veiligheidsuitdagingen. Bijkomend voordeel is dat de bestaande terminal en nautische infrastructuur op Evos en in de haven van Amsterdam zeer geschikt is voor de overslag van deze waterstofdragers.

In november 2021 publiceerde het consortium de resultaten van de haalbaarheidsstudie die de potentie liet zien om minimaal één miljoen ton groene waterstof te importeren via het Amsterdamse havengebied.

Groene waterstof is een potentiële gamechanger die het mogelijk zou kunnen maken om ‘moeilijk te vergroenen’ industriële sectoren (zoals staalproductie) en zwaar transport koolstofarm te maken. De vraag naar groene waterstof in Nederland en Europa zal naar verwachting de komende decennia exponentieel groeien. De opwekking van groene stroom die nodig is voor grootschalige waterstofproductie in Noordwest-Europa kost te veel ruimte en energie om aan de verwachte vraag te voldoen. Hierdoor ontstaat een aanzienlijk tekort. Daarom zal het importeren van groene waterstof essentieel zijn om de decarbonisatie doelstellingen van Noordwest-Europa te realiseren.

De nieuwe fase zal concrete pilotprojecten opleveren in moeilijk te vergroenen sectoren

Het consortium is nu een nieuwe fase ingegaan waarin de consortiumpartners graag het gebruik van veilige en kosteneffectieve waterstofdrager technologieën verder willen ontwikkelen en aantonen, ondersteund door concrete pilotprojecten in moeilijk te vergroenen transport- en industriële sectoren. De consortiumpartners zetten zich in om samen te werken aan de realisatie van hun gemeenschappelijke doelstellingen.

H2Gate wordt H2A

Om de nieuwe fase te markeren die het consortium ingaat en om de positie van het Amsterdamse havengebied als belangrijke Europese hub voor veilige en inerte groene waterstofdragers te ondersteunen, is H2Gate omgedoopt tot H2A. Onder deze nieuwe naam bouwen we de komende jaren verder aan het Noordwest-Europese groene waterstofecosysteem.

Seminar H2A in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2022 organiseert H2A een seminar voor afnemers, inkooppartners en andere belanghebbenden zoals beleidsmakers, waarin we de plannen bespreken voor de import van groene waterstof via de haven van Amsterdam.