Onze economie is extra gevoelig voor de huidige crisis vanwege het grote aandeel bedrijven in de sectoren transport en logistiek, hotellerie en groothandel. Deze sectoren zijn arbeidsintensief en hebben nu te maken met een grote productie-uitval. Veel van dit soort ondernemingen vestigden zich juist in Haarlemmermeer vanwege de centrale ligging in de Randstad en omdat Schiphol direct of indirect belangrijk is voor hun bedrijfsvoering. Om de economie van Haarlemmermeer minder kwetsbaar te maken zet het college in op het aantrekken van bedrijven uit andere sectoren. Zo zijn de afgelopen jaren al een aantal grote farmaceutische bedrijven in Haarlemmermeer neergestreken.
“De impact is enorm en de gevolgen van de coronacrisis zijn groot,” zeggen wethouders Marja Ruigrok en Johan Rip van Economische Zaken. Marja Ruigrok: “We worden hard geraakt maar zullen moeten blijven investeren. En dan met name in woningbouw en infrastructuur. Ook is het belangrijk om de aandacht vast te houden voor de lokale economie. We blijven mensen stimuleren om lokaal in te kopen. Daarnaast kunnen ondernemers gebruik maken van de mogelijkheid om samen met andere ondernemers hun leningen en financieringen lokaal te regelen.”
Johan Rip: “Ja, het zijn harde cijfers, maar ik ben niet verrast. Natuurlijk zagen we de gevolgen aankomen. Daarom juist hebben we vanuit de regio voor mensen die zonder werk komen te zitten, begin juni een werkcentrum tegen coronawerkloosheid opgericht. Het centrum verbindt werkgevers die geen werk voor hun personeel hebben, met werkgevers die juist mensen zoeken. Haarlemmermeer gaat door met hard werken, dat zit in onze mentaliteit.”