hoogspanningsverbinding Lelystad

Praat mee over nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Ens (via Lelystad)

Netbeheerder TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zijn bezig met een plan voor een extra hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Ens. Die verbinding gaat ook langs Lelystad. Een extra hoogspanningsverbinding is nodig, omdat het bestaande elektriciteitsnet op termijn (rond 2030) vol raakt. De netbeheerder en het ministerie zijn op zoek naar een geschikte route voor de nieuwe verbinding. Daarover gaan ze graag in gesprek met inwoners en andere betrokken partijen.

Bron: Lelystad.nl.

Kaart met bestaande hoogspanningsverbindingen in Flevoland

Praat en denk mee

Voordat de schop in de grond gaat, moet er nog een hoop gebeuren. En omdat de hoogspanningsverbinding komt te staan in de omgeving waar u woont, werkt of recreëert, kunnen de netbeheerder en het ministerie uw hulp daar goed bij gebruiken. U kent het gebied goed, waarschijnlijk zelfs beter dan alle plannenmakers bij elkaar. 

Uw mening

Tussen 2 september en 14 oktober 2022 liggen het voornemen en voorstel voor participatie voor de verkenning naar een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Ens ter inzage. Iedereen heeft dan de mogelijkheid om te reageren op de stukken. Kijk op www.rvo.nl/diemen-ens  hoe dat werkt.

Informatiebijeenkomsten

Bent u benieuwd welke energieprojecten er bij u in de omgeving gepland zijn of al lopen? Of wilt u meer uitleg over de plannen voor de nieuwe hoogspanningsverbinding en uw ideeën daarover delen? Kom dan naar één van de informatiebijeenkomsten:

  • Donderdag 29 september, van 19.00 tot 21.00 uur, in het Van der Valk Hotel in Lelystad (Larserplein 1).
  • Maandag 3 oktober, van 19.00 tot 20.00 uur, online. Aanmelden voor de online informatiebijeenkomst kan via het aanmeldformulier op www.rvo.nl/diemen-ens .
  • Er zijn ook informatiebijeenkomsten in Almere, Naarden-Vesting en Swifterbant. De informatie over deze bijeenkomsten vindt u op de hierboven genoemde website.

Het ministerie van EZK, TenneT en Liander zijn aanwezig tijdens de bijeenkomsten om u meer te vertellen over de plannen en de energiebehoefte in de omgeving. Het zoekgebied is te zien op een groot scherm, waar u meteen opmerkingen of reacties bij kunt plaatsen. Ook kunnen de aanwezige partijen u helpen om een zienswijze in te dienen.

Waarom is een extra hoogspanningsverbinding nodig?

De overstap naar duurzame energie en een klimaatneutrale samenleving vraagt om verandering van ons allemaal. Onze Noordzee is straks een belangrijke bron voor duurzame energie. Ondertussen komen er steeds meer wind- en zonneparken. Al deze opgewekte elektriciteit moet ook vervoerd worden. Dit is de taak van TenneT. Daarom wordt er nu op heel veel plekken in Nederland gewerkt aan de uitbreiding van bestaande of aan de bouw van nieuwe hoogspanningsverbindingen. Dit om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt en de lamp straks uitgaat.