Match connect

Match & Connect: Gasunie lanceert internationaal platform vraag & aanbod waterstof

Energie-infrastructuurbedrijf Gasunie biedt marktpartijen voor waterstof de mogelijkheid om eenvoudig met elkaar in contact te komen via het platform Match & Connect. Het platform is tijdens de World Hydrogen Summit in Rotterdam gelanceerd na een succesvolle pilot. Via deze pilot zijn inmiddels gebruikers vanuit zeven landen actief op het platform. Match & Connect helpt potentiële eindgebruikers, producenten of handelaren (shippers) van over de hele wereld om vraag en aanbod van waterstof bij elkaar te brengen. Het doel? Het op gang brengen van de internationale waterstofketen ten behoeve van de energietransitie.

Bron: Gasunie.nl. Foto: Pixabay.com/Sergei Tokmatov.

Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral voor de verduurzaming van de industrie. Het is goed te gebruiken als grondstof én als brandstof en bovendien makkelijk op te slaan en te transporteren. Inmiddels is Gasunie in Nederland en Noord-Duitsland gestart met de aanleg van grootschalige waterstofinfrastructuur. In Nederland is Gasunie-dochter Hynetwork Services gestart met de aanleg van het landelijk waterstofnetwerk, dat de grote industriële regio’s in Nederland en omliggende landen met elkaar verbindt. Onderdeel van dit landelijk net zijn ook opslagfaciliteiten voor waterstof, binnenlandse productie en importterminals in de havens. Met de het waterstofnetwerk Hyperlink in Noord-Duitsland ontstaat er een grensoverschrijdende verbinding tussen de verschillende Noordwest-Europese landen. Zowel in Nederland als in Duitsland is Match & Connect een laagdrempelige manier om de vraag en aanbod van waterstof bij elkaar te brengen.

Hoe werkt Match & Connect?

Om de ontwikkeling naar een functionerende waterstofmarkt te stimuleren, is het cruciaal dat vraag en aanbod van waterstof elkaar goed weten te vinden. Omdat marktpartijen hebben aangegeven daar hulp bij te kunnen gebruiken, heeft Gasunie hiervoor een platform ontwikkeld. Match & Connect brengt (internationale) marktpartijen, die zowel aan vraag- of aanbodkant actief zijn, eenvoudig met elkaar in contact. Match & Connect is toegankelijk voor iedereen van over de hele wereld: van producenten van waterstof tot grootgebruikers die (grote) hoeveelheden waterstof nodig hebben om te kunnen verduurzamen.

Tekst loopt door onder video.

Marktpartijen kunnen via Match & Connect met elkaar in contact komen, bijvoorbeeld als hun aanbod en vraag ‘matcht’. De registratie is eenvoudig en relevante (project)informatie kan aan een account worden toegevoegd. Via het platform vindt het eerste contact plaats. Nadat het contact is gelegd, is het aan de marktpartijen zelf om buiten Match & Connect tot afspraken te komen. Contracten worden bilateraal gesloten zonder tussenkomst of inmenging van dit platform. Ook Gasunie niet. Gasunie helpt alleen het bij elkaar brengen van vraag en aanbod door de functionaliteit van Match & Connect te faciliteren, zonder daarbij toegang tot chat en profielgegevens te hebben. Leuk om te vermelden: de eerste gebruikers vanuit zeven landen zijn inmiddels al op het platform actief!

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op Match & Connect.