Marees vergroenen moet voor de milieuzones

Let op: ook zero emissie-zone voor vracht- en bestelauto’s op Schiphol

Waarschijnlijk denken de meeste bedrijven bij zero emissie-zones vooral aan zones in de grotere steden van Nederland, maar ook Schiphol, onze nationale luchthaven, kent straks zo’n zone. Deze zero emissie-zone gaat voorlopig niet gelden voor de cargoroutes richting de vrachtterminals, maar de zone komt er wel tot in het hart van de luchthaven.

Bron: evofenedex.

Bedrijven die bijvoorbeeld de World Trade Centers (WTC ‘s), andere kantoorgebouwen of hotels op Schiphol bevoorraden, moeten er rekening mee houden dat zij in 2025 uitsluitend met zero emissie-voertuigen de bevoorrading van deze locaties mogen verrichten. Bedrijfsvoertuigen, zoals bestelauto’s die gebruikt worden om bijvoorbeeld iemand af te zetten bij de kiss en ride-locatie, zullen ook zero emissie-voertuigen moeten zijn. 

schipholzeroemissie.jpg
Deze kaart laat de voorlopige zero-emissiezone op Schiphol zien.

Cargo-routes vallen buiten de zero emissie-zone

Bij het bepalen van de contouren van de zero emissie-zone is rekening gehouden met de cargo-routes op Schiphol. Dit zijn de routes naar de verschillende vrachtterminals op Schiphol. Deze routes liggen vooralsnog buiten de zero emissie-zone. Zo hoeven vrachtauto’s die goederen moeten afleveren of ophalen bij één van de vrachtterminals, niet door de zero emissie-zone. Doen ze dit wel dan geldt alsnog de nul emissie-eis. De definitieve zero emissie-zone wordt in 2024 vastgelegd. De handhaving ervan vindt uiteindelijk plaats door de gemeente Haarlemmermeer, dit met behulp van controleambtenaren en videocamera’s.

Het is de ambitie van Schiphol om ook de cargobewegingen zo snel als mogelijk uitstootvrij te krijgen. 

Kennis

Om bedrijven te ondersteunen bij de uitdagingen met betrekking tot zero emissie-zone en duurzaam transport, organiseert evofenedex op 4 september 2023 een webinar waar deelnemers zowel praktische informatie over de gevolgen van wet- en regelgeving, als over subsidies die bedrijven kunnen helpen bij de overstap naar duurzaam transport, ontvangen. Denk je dat je alles al weet? Doe dan onze zero emissie-quiz. Of schrijf je direct in voor het webinar.

Voor specifieke vragen kun je ook al contact opnemen met Mark van Geest van evofenedex via 079-3467 346 of met onze ledenservice.