europese verkiezingen

Wegwijzer Europese verkiezingen voor transport en logistiek

Tussen 6 en 9 juni 2024 gaat Europa weer naar de stembus. Nederland stemt op 6 juni voor de Europese verkiezingen. Welke punten brengen brancheorganisaties als evofenedex en TLN onder de aandacht namens de sector Transport en Logistiek? En wie zijn de kandidaten en wat staat er in de programma’s van de Nederlandse partijen. We zetten de informatie op een rij en werken dit artikel tot de verkiezingen waar nodig bij.

Tekst: Anke Hoets. Foto’s: Pixabay.com.

Het Europees parlement is het enige orgaan van de Europese Unie waar de kiezer rechtstreeks zijn of haar stem op kan uitbrengen. Dat gebeurt via de nationale partijen die kandidaten voor Europa naar voren schuiven. Na de verkiezingen sluiten de partijen zich doorgaans aan bij de Europese coalities. Daarvan er tien. In het Europees parlement zitten op dit moment zeven fracties.

Media over de Europese verkiezingen

Podcastserie Europese Verkiezingen

Bron: Huis van de Nederlandse Provincies.

In aanloop naar het grote lijsttrekkersdebat, maken nieuwswebsite Brusselse Nieuwe en het Europees Parlement een podcastserie, ‘De slag om Europa‘. De komende maanden spreken de journalisten van Brusselse Nieuwe met Nederlandse (kandidaat-)Europarlementariërs, provinciale bestuurders, ondernemers en andere belanghebbenden de situatie in Europa, de impact op de regio en hun blik op de toekomst. Ga naar deze link om u te abonneren in de Spotify-app. Elke maand komt er een nieuwe aflevering uit.

Televisiedebat

Op donderdag 16 mei is het grote Nederlandse EU-lijsttrekkersdebat. Dit debat is live te volgen via NPO Politiek en via het YouTubekanaal van het Huis van de Nederlandse Provincies.

Uitslag Europese verkiezingen

26 Nederlandse partijen nemen deel aan de Europese verkiezingen. Nederland heeft recht op 31 zetels in het Europees parlement. De uitslag van de Europese verkiezingen wordt via deze pagina bekendgemaakt.

Europese verkiezingen

Brancheorganisaties

evofenedex

evofenedex onderstreept dat veel zaken voor de sector Transport en Logistiek in Brussel bepaald worden. De verkiezingen voor het Europees parlement zijn dan ook belangrijk. Volgens de organisatie staat Europa voor grote uitdagingen en spreekt zelfs van ‘een kantelpunt in de geschiedenis’ vanwege opkomende economische markten elders. In een speciale brochure bespreekt evofenedex drie doelstellingen:

  • versterken van de interne markt
  • duurzame en efficiënte handel en brede welvaart
  • efficiënte en duurzame logistiek en digitale transitie

TLN

Transport en Logistiek Nederland heeft een manifest van twaalf pagina’s uitgebracht met de titel ‘Naar een duurzaam, bedrijvig en bereikbaar Europa – van ambitie naar realisatie’. De organisatie benadrukt dat Transport en Logistiek een topsector is en pilaar onder de Nederlandse en Europese economie. Dit wordt – onterecht – niet altijd (h)erkend. De sector verduurzaamt, digitaliseer, innoveert en draagt bij aan groei. TLN stimuleert de Europese Unie met een aantal concrete oplossingen om dit te faciliteren en aan te jagen.

“Het manifest biedt volgens TLN handvatten voor beleidsmakers in de Europese Unie, waarmee ze na de Europese parlementsverkiezingen direct aan de slag kunnen gaan”, aldus de opstellers.

VNO-NCW en MKB Nederland

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft een aparte nieuwssectie op haar website voor Europese Zaken. Hier komen onder meer de Europese lijsttrekkers van de Nederlandse partijen aan het woord over hun plannen in Europa voor de komende jaren.

Ook MKB Nederland publiceert op haar website ‘Blik op Europa’. Er is een grote overlap met de artikelen van VNO NCW.

Europese politieke partijen

De verkiezingen worden nationaal georganiseerd, maar na de stembusgang sluiten de nationale partijen zich aan bij Europese coalities. Het is dan ook zaak te weten waar je stem uiteindelijk terecht zal komen. In hun programma’s spreken de Europese coalities zich vooral uit over abstracte thema’s zoals de Europese waarden en identiteit, veiligheid, migratie, de geopolitieke verhoudingen, de bevoegdheden van Europa tegenover die van de individuele lidstaten, vrij verkeer van personen en goederen, armoedebestrijding, etc. De coalities zijn:

Politieke partijen Nederland – kandidaten en programma’s

Anders dan bij de nationale verkiezingen in het najaar van 2023, gaan de partijen in ons land in hun programma’s voor de Europese verkiezingen minder in op individuele sectoren. Toch: economische samenwerking is de basis waarop de Europese Unie is ontstaan. Steeds meer wetten en regels worden dan ook Europees vastgesteld, zeker die voor de transport- en logistieke sector. Veel aandacht is er voor duurzaamheid en de energietransitie, zoals de overgang naar elektrisch en waterstof als brandstof, een ongestoord handelsverkeer en de concurrentiekracht van Europa in het globale handelsverkeer.

De VVD gaat wel specifiek in op de transportsector (p. 30/31). Ze wil onder meer extra inzet op slimme mobiliteit, multimodaal en duurzaam transport en innovatie en nog verdergaande samenwerking. Het CDA pleit voor een trans-Europees transportnetwerk met minder goederenvervoer over de weg en meer via spoor en water en sustainable (aviation) fuels (p. 50/51).

Hier vind je de kandidaten en Europese programma’s van de partijen met minimaal vijf zetels in de Tweede Kamer: