Groengas Asset om Amsterdam is een van zeven bedrijven die subsidie krijgen voor de ontwikkeling van hernieuwbare (duurzame) waterstof met een elektrolyser. De zeven bedrijven krijgen in totaal een kwart miljard euro in het kader van de ‘subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE)’. Het gaat om een eerste subsidieronde. In het najaar kan opnieuw een aanvraag voor een OWE-subsidie worden gedaan.
7 Nederlandse projecten gaan met subsidie aan de slag met de productie van volledig hernieuwbare (duurzame) waterstof. De projecten zorgen samen voor 101 megawatt aan elektrolysecapaciteit. De waterstof die deze elektrolyse-installaties produceren, gaan naar de chemische industrie of bijvoorbeeld tankstations.
Eerste subsidieronde
De subsidie Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE) opende vorig najaar voor aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is nu afgerond. De OWE-subsidie is voor bedrijven die een elektrolyse-installatie (productie van waterstof met elektriciteit) van 0,5 tot maximaal 50 megawatt (MW) bouwen én gebruiken om volledig hernieuwbare waterstof te maken. In totaal is meer dan € 600 miljoen subsidie aangevraagd.
De 7 waterstofprojecten
De 7 projecten die subsidie krijgen zijn H2 Hollandia (Nieuw-Buinen), Hysolar (Nieuwegein), Groengas asset (Amsterdam), Groengas asset (Groningen), RWE Eemshydrogen (Eemshaven), Van Kessel Olie (Oude Tonge) en VoltH2 (Delfzijl). Van de 101 MW elektrolysecapaciteit komt 91 MW van projecten uit de provincie Groningen.
Gebruik van de waterstof
De projecten leveren de waterstof bijvoorbeeld aan de chemische industrie of tankstations. Eén project krijgt de duurzame elektriciteit voor elektrolyse via een directe lijn met een zonne-installatie. Dit draagt bij aan het verminderen van de druk op het overbelaste stroomnet.
Rangschikking van de projecten
De subsidie zorgt ervoor dat het kostenverschil tussen duurzame en fossiele waterstof voor bedrijven kleiner wordt. Dit noemen we ook wel de onrendabele top. Om te bepalen wie subsidie krijgt, rangschikte RVO de bedrijven op basis van de aangevraagde subsidie per MW elektrolysecapaciteit. Daardoor is er concurrentie tussen de projecten en krijgen de meest kostenefficiënte projecten subsidie. Het gemiddelde van de 7 winnende projecten is € 2,5 miljoen subsidie per MW elektrolysecapaciteit. De bedrijven hebben tot 2028 om de bouw van hun elektrolyse-installaties af te ronden.
Nieuwe subsidieronde OWE in het najaar
Na de zomer opent een 2e aanvraagronde van de OWE. Er verandert een aantal dingen in de regeling. Zo is er meer subsidie beschikbaar en verdwijnt de bovengrens van 50 MW. Lees meer over de nieuwe ronde.