hoge raad schiphol

Hoge Raad staat snel terugbrengen aantal vluchten op Schiphol niet toe

Op 12 juli heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in de zaak over voorgenomen maatregelen ter vermindering van geluidshinder Schiphol. De Hoge Raad heeft laten weten dat de beslissing van het gerechtshof Amsterdam dat de Nederlandse Staat twee voorgenomen maatregelen (krimp aantal slots tot 460.000 met invoering Experimenteerregeling en beëindigen gedoogbeleid in kader Nieuwe Normen- en Handhavingsstelsel) geen stand houdt. De Hoge Raad verwijst de zaak nu terug naar het gerechtshof in Den Haag.

Bron: ACN.

ACN zegt niet verrast te zijn over de uitspraak in de cassatiezaak die luchtvaartpartijen waren opgestart tegen de Staat, Royal Schiphol Group en de stichting Recht op bescherming tegen vlieghinder. In het consultatiedocument dat ACN in juli 2023 indiende met Transport en Logistiek Nederland en Fenex, freight forwarding and logistics beargumenteerde de branchevereniging voor de luchtvracht al dat de inwerkingtreding van de Experimenteerregeling de facto zal leiden tot een capaciteitsreductie op Schiphol en dat dus de Europese procedure van de Balanced Approach moet worden gevolgd.

Plan voor schoner en stiller vliegen ligt er

betreurt het dat de onhoudbare juridische route die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ingezet, heeft geleid tot vertraging in het vinden van échte oplossingen om te komen tot het verminderen van geluid op en rond de luchthaven. “Die oplossingen zijn er en staan duidelijk beschreven in het commitment-document van de luchtvaartsector aan Nederland: https://lnkd.in/eMBF2JHx.”

‘Snel samen in overleg’

ACN roept alle betrokkenen op om zo spoedig mogelijk aan tafel te gaan zitten om tot juridisch houdbare oplossingen te komen voor een toekomstbestendige luchtvaart voor Nederland.