evofenedex verlader

evofenedex en ESC peilen stemming onder verladers voor lobby

De containermarkt maakt roerige tijden door, met torenhoge tarieven als gevolg. Om de belangen van verladers op dit onderwerp goed te kunnen behartigen in bijvoorbeeld Brussel, blazen evofenedex en de European Shippers’ Council daarom de ‘ESC Shipper Sentiment Survey’ nieuw leven in. 

Bron: evofenedex.

Europese verladers hebben de afgelopen maanden te maken gehad met een turbulente zeevrachtmarkt. Van recordvolumes in mei 2024, tot torenhoge vrachttarieven op de spotmarkt voorbij de 10.000 Amerikaanse dollar per veertigvoetscontainer en congestie in havens wereldwijd. Hoewel de congestie langzamerhand afneemt (tenminste, zolang dreigende stakingen uitblijven) en vrachttarieven weer zakken, duurt het nog lang voordat de ‘normale’ situatie is teruggekeerd.

Stemming peilen onder verladers

Al het hele jaar komt slechts 50 tot 55 procent van de containerschepen volgens hun planning aan en de mondiale containervlootbenutting is vrijwel 100 procent. Vanwege de aanhoudende problemen hebben evofenedex en de Europese koepelorganisatie European Shippers’ Council (ESC) daarom besloten de stemming onder verladers te peilen via een enquête, de ‘ESC Shipper Sentiment Survey’.

In het verleden was de ESC Shipper Sentiment Survey een jaarlijks terugkerend fenomeen, tot en met 2019. Gezien de aanhoudende disrupties van de supplychains en de onvoorspelbaarheid en hoge kosten in de markt zien evofenedex en de ESC de noodzaak om wederom te meten hoe verladers naar de containermarkt kijken. En hoe die omgaan met de slepende effecten van de Rode Zee-crisis.

Leden goed vertegenwoordigen

De enquête wordt uitgezet onder alle landelijke organisaties (waaronder evofenedex) die aangesloten zijn bij de ESC. Dit om de stemming te kunnen peilen onder verladers in heel Europa. Op deze manier ontstaat er een goed beeld van de uitdagingen en kunnen evofenedex en de ESC hun leden goed vertegenwoordigen en zorgen beter adresseren.

Doe mee met enquête

De ESC monitort de aanhoudende crisis actief en is in gesprek met belanghebbenden in de markt en de Europese Commissie om de belangen van de verladers te behartigen. Jouw inbreng is dus zeer waardevol voor evofenedex en de ESC. Doe daarom mee en vul de korte enquête in via deze link. De resultaten delen we in september via evofenedex Actueel.bv