abn verduurzaming

ABN AMRO: ‘Verduurzaming transportsector gaat versnellen’

De verduurzaming van de transportsector versnelt. Dat stelt sectoreconoom Transport en Logistiek Albert Jan Swart van ABN AMRO. Volgens hem ontstaat een soort vliegwieleffect die de overgang naar zero emissie vleugels geeft. In een uitgebreid artikel gaat Swart in op de stand van zaken – De Nederlandse transportsector behoort tot de koplopers wat betreft verduurzaming – en de factoren die voor de overstap naar elektrisch rijden een extra stimulans zijn. Voorbeelden zijn hoge accijnzen “waardoor een oude truck vervangen door een minder vervuilend model sneller loont” en technologische ontwikkelingen zoals betere laadmogelijkheden en batterijen. Swart stelt dat de komende vijf jaar een vertienvoudiging van het aantal e-trucks nodig is. Daarvoor moet nog wel veel gebeuren, waarschuwt hij.

In het artikel neemt sectorbanker Transport en Logistiek Bart Banning het stokje over van Swart. Hij noemt de bereidheid om “het transitiepad naar zero emissie af te leggen groot in de sector”. Banning denkt dat er nog veel winst valt te behalen door werkprocessen en infrastructuur sneller te digitaliseren. “Datzelfde geldt voor uitwisseling van data.”

Verder lezen

Lees bij ABN AMRO het uitgebreide artikel. Hierin komen ook de toekomst van de sector Transport en Logistiek, samenwerking tussen ketenpartners en de rol van de overheid uitgebreid aan bod.