Duurzame mobiliteit is belangrijk voor onze economie én autonomie. Dit vraagt andere brandstoffen, aandrijvingen en laadstructuren, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Om dit te bereiken staan we de komende jaren voor een grote uitdaging. De Nederlandse luchtvaart-, automotive- en maritieme sectoren verhogen samen met de transport- en logistieke sector hun inzet om in aanloop naar 2050 de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame mobiliteit te realiseren. De aftrap hiervoor is tijdens het event Van fossiel naar duurzame mobiliteit | Nederland innoveert NU voor de toekomst op 28 november 2024 in het Spoorwegmuseum te Utrecht.
Bron: Topsector Logistiek.
Het is niet meer dan logisch dat Nederland een grote rol speelt in de toekomst van mobiliteit en transport in Europa. Nederland heeft een roemrijke historie ter land, ter zee en in de lucht én de maakindustrie om dit te ondersteunen. We waren de grootste schepenproducent ter wereld in de 17e eeuw, Anthony Fokker en Karel Plesman pionierden in de luchtvaartindustrie en Hub van Doorne legde met zijn broer Wim de basis voor de vrachtwagen en automobielproductie in Nederland.
Ook in 2024 is de mobiliteitssector een grote en belangrijke industrie in Nederland en Europa die ondersteund wordt met kennisinstellingen op topniveau. Onze maritieme industrie levert wereldwijd schepen, 30% van de >16 ton vrachtwagens in Europa worden in Nederland gebouwd en en zonder Nederlandse technologie stijgen er geen vliegtuigen op vanaf Schiphol. Dat succes wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal gespecialiseerde toeleveranciers en onderhoudsbedrijven die een cruciale rol spelen met het leveren van (digitale) systemen, componenten, materialen en diensten. Onze logistieke sector is de enabler die zorgt dat de ketens in dit internationale ecosysteem zich verder kunnen blijven ontwikkelen.
In totaal biedt Nederland binnen de maritieme, luchtvaart- en automotive (maak)industrie plek aan 245.000 medewerkers die samen een omzet van €82,5 miljard creëren, waarvan het overgrote deel wordt geëxporteerd. In de logistieke sector werken 1.270.000 medewerkers die samen een toegevoegde waarde van ruim €123 miljard creëren. Dit zijn mooie cijfers, maar de sectoren staan onder grote druk.
Nederland gezamenlijk aan de lat voor duurzame mobiliteit in de toekomst
De opgave om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame varianten (bijvoorbeeld elektriciteit, waterstof) is groot en de tijd om dit te realiseren is kort. De mobiliteitssectoren hebben al in 2021 gezamenlijk de handschoen opgepakt om innovaties te starten om de overgang naar fossielvrije en internationaal concurrerende transportoplossingen mogelijk te maken. Dit kunnen zij niet alleen. Ook de logistieke sector en eindgebruikers zijn volop aan de slag met de transitie naar duurzame mobiliteit. Daarom is samenwerken tussen de industrie, de logistieke sector, gebruikers en de overheid noodzakelijk.
Ontwikkelingen in mobiliteit in Europa
In Nederland lopen de investeringen in benodigde infrastructuur voor verdere duurzame mobiliteit achter op onze Europese buren. Het is cruciaal dat we de handen ineenslaan om deze voor Nederland belangrijke sectoren voor de toekomst te behouden. Zo kunnen we het economisch verdienvermogen en strategische autonomie in Nederland behouden en tevens onze maatschappij vergroenen.
Samen één integrale aanpak
De transitie naar duurzame, betaalbare én realiseerbare mobiliteit vereist een overkoepelende strategie in nauwe samenwerking met de overheid, bijvoorbeeld op het gebied van laadinfrastuctuur en regelgeving. De drie mobiliteitssectoren staan klaar om samen met de transport- en logistieke sector deze handschoen op te pakken en te komen tot een integrale agenda, samen met de overheid.
Ben jij erbij?
Tijdens het event Van fossiel naar duurzame mobiliteit | Nederland innoveert NU voor de toekomst op 28 november in het Spoorwegmuseum in Utrecht komen we met de achterban en stakeholders van alle sectoren bijeen om deze gezamenlijke aanpak kracht bij te zetten. Dit event wordt georganiseerd door NAG (Netherlands Aerospace Group), Netherlands Maritime Technology (NMT) en RAI Automotive Industry NL, in samenwerking met Holland High Tech | topsector High Tech Systemen en Materialen en de Topsector Logistiek. Ben jij erbij?