dubbele materialiteitsanalyse

Dubbele materialiteitsanalyse: Het eerste en belangrijkste CSRD-onderdeel voor de logistiek

Het is tijd voor logistieke bedrijven om in actie te komen. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht organisaties om naast financiële verslagen gedetailleerde duurzaamheidsrapportages in te dienen. De eerste deadlines zijn al in 2025. Een cruciale stap in dit proces is het uitvoeren van een Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA), de basis van je CSRD-rapportage. Om je bij de CSRD te ondersteunen, biedt Nederland Distributieland (NDL), in samenwerking met Crowe Peak, de gids Dubbele Materialiteitsanalyse in 6 Stappen‘.

Bron: NDL.

Wie moet in 2025 rapporteren?

In de meeste gevallen moeten bedrijven rapporteren op basis van de CSRD wanneer ze voldoen aan ten minste twee van de volgende drie criteria:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Omzet > €50 miljoen
  • Totale activa > €25 miljoen

Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld bij internationale structuren of moeder-dochterverhoudingen. Crowe Peak denkt graag met je mee.

Wie moet in 2026 rapporteren?

Beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen. Hoewel het lijkt alsof je nog tijd hebt, is het essentieel om nu al te beginnen met het opzetten van dataverzameling en analyse. Zo kun je tijdig de juiste systemen implementeren en prioriteiten stellen voor de belangrijkste duurzaamheidsinitiatieven.

Wat houdt dubbele materialiteit in?

Het uitvoeren van een DMA is een belangrijke eerste stap om te voldoen aan de CSRD en duurzaamheidsdoelen te integreren in je bedrijfsstrategie. Er wordt gekeken vanuit twee perspectieven:

  • Impact materialiteit: Hoe jouw logistieke activiteiten invloed hebben op de samenleving, het milieu en de economie. Dit omvat factoren zoals koolstofemissies, brandstofverbruik, afvalbeheer en de invloed van je waardeketen en transportnetwerken op lokale gemeenschappen.
  • Financiële materialiteit: Hoe externe factoren, zoals klimaatverandering, nieuwe regelgeving in de waardeketen, de financiële prestaties van je bedrijf kunnen beïnvloeden door risico’s en kansen die toekomstige kasstromen en bedrijfswaarde veranderen.

Als onderdeel van de DMA moet je de belangrijkste actoren in je waardeketen identificeren, afstemmen op je bedrijfsactiviteiten en het gesprek aangaan met je stakeholders. Daarnaast moet je IRO’s (Impacten, Risico’s en Kansen) definiëren, zoals CO2-reductiedoelen, het verminderen van lege ritten, investeren in een “groene” vloot en brandstoffen, en de gezondheid en het welzijn van chauffeurs. Het identificeren en beheren van deze factoren helpt je organisatie om milieu-, financiële en compliance-risico’s die samenhangen met opkomende duurzaamheidsregelgeving te beperken.

Meer weten? Download Dubbele Materialiteitsanalyse in 6 Stappen

De weg naar CSRD-compliance hoeft niet ingewikkeld te zijn. De gids ‘Dubbele Materialiteitsanalyse in 6 Stappen‘ helpt je om de juiste stakeholders te betrekken, je waardeketen te analyseren en met behulp van een DMA een stevige basis te leggen voor je duurzaamheidsrapportage die voldoet aan de CSRD-vereisten en strategische inzichten biedt voor jouw duurzaamheidsreis.

Crowe Peak biedt deskundig advies, op maat gemaakte oplossingen en software die de gegevensverzameling en rapportage vereenvoudigen. Ze staan klaar om al je ESG-vragen te beantwoorden en je te ondersteunen bij het behalen van je CSRD-doelen.