energie noord-holland

Wattlab lanceert SolarDeck: plug-and-play zonne-energie voor de zeevaart

Het Nederlandse cleantechbedrijf Wattlab, specialist in maritieme zonne-energie, introduceert met trots zijn nieuwe oplossing voor de zeevaart: SolarDeck. SolarDeck is een modulair en schaalbaar systeem van dekgemonteerde zonnepanelen dat aanzienlijke besparingen oplevert op brandstofverbruik en CO₂-uitstoot. Op basis van een installatie op een zeegaand general cargo-schip combineert SolarDeck substantiële voordelen via FuelEU Maritime en EU ETS-regelgeving met een verwachte terugverdientijd van 3 tot 5 jaar.

Bron: Wattlab.

Wattlab, opgericht in 2017, richtte zich de eerste jaren op de binnenvaart met het Solar Flatrack-systeem – een modulair energiesysteem met verplaatsbare en stapelbare zonnepanelen en geïntegreerde omvormers. Inmiddels zijn Wattlab’s SolarHatches geïnstalleerd op meer dan 25 binnenvaartschepen.

Van binnenvaart naar zeevaart

Met de ambitie om brandstofkosten voor zeevarende reders te verlagen en de verduurzaming van de sector te versnellen, breidt Wattlab nu uit naar de zeevaart met SolarDeck. “Bij het ontwerpen van SolarDeck hebben we steeds de eisen van reders centraal gesteld. We weten: tijd is geld. Daarom is SolarDeck binnen minimale tijd te installeren dankzij twistlock-containeraansluitingen,” zegt Bo Salet, CEO van Wattlab.

“We weten ook: ruimte is geld. Als het dek wordt gebruikt voor bijvoorbeeld offshore windturbinebladen, kan de bemanning het SolarDeck systeem opslaan in een 20-voets container, waardoor het dek weer beschikbaar is voor vracht.”

Ontwikkeld met Vertom en TNO

SolarDeck is uitvoerig getest: in samenwerking met TNO en rederij Vertom werkte Wattlab de afgelopen 18 maanden aan de ontwikkeling en praktijkproeven aan boord van Vertom’s 7.280 dwt general cargo-schip Anette. Het project werd mede gefinancierd door het Just Transition Fund (JTF) van de Europese Unie. De testresultaten zijn positief.

“SolarDeck presteert goed in de zwaardere omstandigheden van de kustvaart, zoals zout, wind en golfslag,” legt Salet uit. “Zout water stroomt gemakkelijk weg van de panelen, waardoor er geen zoutkorst kan ontstaan. De opgewekte energie ligt op het verwachte niveau. Bovendien is het systeem robuust genoeg om stormen en dagelijks gebruik op een zeeschip aan te kunnen – met behoud van veiligheid.”

Brandstof- en emissiereductie

Op basis van de testresultaten met de Annette (119 m x 14 m), voorspelt Wattlab een jaarlijkse besparing van 20 ton brandstof en 68 ton CO₂ voor dit type coaster. Deze cijfers hebben een duidelijke invloed op EEXI- en CII-scores, en leveren directe voordelen op binnen de FuelEU Maritime en EU ETS-kaders. Voor grotere schepen zijn de potentiële besparingen nog aanzienlijk groter.

“We zijn erg blij met de testresultaten en zijn enthousiast om SolarDeck nu te kunnen introduceren in de zeevaart – en om reders te laten zien wat dit systeem voor hun operatie kan betekenen,” zegt Salet. “SolarDeck is niet alleen een groene upgrade. Met een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar is het ook gewoon een slimme investering.”

Innovatiefonds Europese Unie

Just Transition Fund. Het SolarDeck-pilotproject van Wattlab is mede gefinancierd door het Just Transition Fund (JTF) van de Europese Unie. Het JTF is een instrument binnen het cohesiebeleid 2021–2027, als eerste pijler van het Just Transition Mechanism binnen de European Green Deal, met als doel het bereiken van klimaatneutraliteit in de EU tegen 2050.