Nike Europe, met het hoofdkantoor in Hilversum, wint dit jaar de Nederlandse Logistiek Prijs. Dat heeft de vereniging Logistiek management bekendgemaakt. Nike’s sales en operations planning in de keten brengen volgens de jury de sales, finance, marketing en de supply chain winstgevend bij elkaar.
De afgelopen jaren waren ook voor Nike in Europa turbulent. Nike heeft de recessie goed doorstaan en is na een achteruitgang in met name Zuid-Europa inmiddels weer sterk aan het groeien. Het robuuste Sales and Operations Planning proces (S&OP) van Nike European Operations Netherlands BV stond onder andere aan de basis van de winstgevende groei, door tijdige en daadkrachtige aanpassing van vraagvoorspelling, voorraden en orders in de logistieke keten.
De beschikbaarheid van informatie over de voorraden en de actuele verkopen in de hele logistieke keten, inclusief die in de verkoopkanalen, stelt Nike in staat om beter samen te werken met klanten en zo samen meer controle te nemen over de gehele logistieke keten. De planning en besturing van de logistieke ketens staat in het teken van ‘Mutual Profitability’ en ‘Market Place Health’. Doel hierbij is om het Nike ‘brand’ premium te houden in het verkoopkanaal door te waarborgen dat afgeprijsde Nike producten bij voorkeur via de eigen keten van Nike Outlet Stores pro-actief worden geliquideerd.
Categorieorganisatie
Drie jaar geleden is Nike begonnen met het invoeren van een categorie-organisatie (bijvoorbeeld Running, Football). Nike heeft het S&OP proces en de interne organisatie daarop aangepast zodat de categorieën snellere en betere beslissingen kunnen maken over bijvoorbeeld de voorraadstrategie. Binnen de categorieën is vorig jaar een ‘Forecast Alignment tool’ uitgerold zodat de vraagvoorspelling tussen Sales, Finance, Operations en Merchandising maandelijks wordt afgestemd. Hierbij is het General Management aanwezig.
De ‘Forecast Alignment tool’ stelt Nike in staat op basis van harde en actuele data uit de logistieke keten verschillende scenario’s door te rekenen en zo de juiste cross-functionele beslissingen te nemen. Met het S&OP proces heeft Nike een integrale afstemming van de bedrijfsoperaties weten te realiseren met het verbeteren van de servicegraad aan klanten met 26%, het verminderen van de relatieve ketenvoorraden met 22% en het reduceren van afprijzingen. Nike verbindt met het S&OP proces de marketing met de supply chain op een effectieve wijze.
De criteria voor de Nederlandse Logistiek Prijs
1. Een innovatief systeem, een ‘doorbraak’
Het hoeft hier niet noodzakelijkerwijs om een volledig nieuw concept te gaan; wel dient de ‘doorbraak’ in het betreffende bedrijf te kunnen worden aangetoond. Nike heeft een uitstekend S&OP-proces ingericht dat niet alleen alle schakels in de waardeketen aan elkaar verbindt, maar ook zorgt voor betere integrale financiële resultaten (verkopen, marges en voorraden) voor het premium ‘brand’ Nike. Actuele gegevens uit de logistieke keten vormen de basis voor logistieke beslissingen. Het cyclische karakter van de markt met pieken en diepe dalen, stelt hoge eisen aan de logistieke organisatie en supply chain management. Nike heeft mede dankzij de verstevigen.
2. Customer service moet centraal staan, de klant is het uitgangspunt.
De beschikbaarheid van informatie over de voorraden en de actuele verkopen in de hele logistieke keten, inclusief de verkoopkanalen, stelt Nike in staat om beter samen te werken met klanten en zo samen meer controle te nemen over de gehele logistieke keten. De planning en besturing van de logistieke ketens staat in het teken van ‘Mutual Profitability’ en ‘Market Place Health’; alle partijen hebben er voordeel bij.
3. Kosteneffectie
Een project/proces mag technisch nog zo uitgebalanceerd zijn, als het niet kosteneffectief is zal het niet levensvatbaar zijn. Het project/proces mag geen idee zijn dat algemeen wordt beschouwd als niet (voldoende) functionerend of waarvan de waarde voor de langere termijn wordt betwist. Nike heeft de jury aangetoond dat de bereikte voordelen in lagere voorraden en minder afprijzingen concreet en groot waren, maar ook dat Nike deze voordelen heeft weten vast te houden.
4. Rekening houdend met gevolgen voor mensen.
Aangetoond moet worden dat in het project/proces vooraf rekening is gehouden met de veranderingen, en dat in de gevolgen voor het management en/of de medewerkers zijn voorzien. De supply chain organisatie is van hoog professioneel niveau. Nike heeft laten zien dat supply chain management toch vooral mensenwerk is en alleen een topteam de hoogste resultaten kan bereiken. Er is veel aandacht geweest voor de cultuur en het veranderingsmanagement via onder meer de Nike Supply Chain University en ‘on-the-job’-training. Nike heeft laten zien dat er niet een enkele persoon verantwoordelijk was voor het succes, maar een heel team. Nike onderkent het belang van jong talent bij supply chain management en betrekt hogescholen en universiteiten actief bij de ontwikkeling van de logistiek. Daarnaast heeft Nike een periodiek Talent Development process waarbij carrières van talent wordt besproken en gepland. Een functie binnen het S&OP-team wordt gezien als de springplank voor een carrière binnen Nike.
5. Het project/proces moet geïmplementeerd zijn.
Nike heeft aantoonbare resultaten bereikt en de S&OP-processen zijn geïmplementeerd. Het proces bij Nike is een inspiratiebron en heeft een voorbeeldfunctie voor ondernemingen bij het integreren van beslissingen op wereldschaal bij productintroducties, productie, verkoop, distributie op basis van samenwerking met klanten in verschillende verkoopkanalen.
Nike verbindt daadwerkelijk marketing, sales en finance met de supply chain.
Over de Nederlandse Logistiek Prijs
Vereniging Logistiek management (vLm) beloont elk jaar uitzonderlijke prestaties in het vakgebied logistiek. De winnaar krijgt de prijs voor een duidelijk innovatief project dat aantoonbaar succesvol is uitgevoerd. vLm wil met de prijs de innovatie en professionalisering van de logistiek in Nederland stimuleren. De gelauwerde onderneming moet een inspiratiebron en een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven vervullen. Eerdere winnaars waren onder meer Wehkamp, IBM, Hema, Heineken, de Van Drie Groep, ID&T, Philips en Connekt. Dit jaar is voor de 30e keer uitgereikt met als thema ‘logistieke volatiliteit in de supply chain.
Jury 2014
- Jhr. dr. W. Ploos van Amstel (voorzitter)
- Ing. C.H. van Amstel
- B.G. Radstaak
- Prof. dr. J. van Hillegersberg
Bron: vLm