airlab Delft

AIRLab Delft: Ahold en TU Delft samen in robotisering logistiek

In AIRLab Delft gaan Ahold Delhaize en de TU Delft samen onderzoek doen naar het optimaliseren van de logistieke keten met  robots. Dit gebeurt onder meer voor Albert Heijn en Bol.com. Er komt een robotics programma en een locatie voor het testen en verbeteren van innovaties voor de retail. Centraal staat de kruisbestuiving tussen kunstmatige intelligentie (AI) en robotics. De samenwerking met de TU is volgens Ahold Delhaize de eerste uitbreiding van zijn AIRLab waarin wetenschappers namens de Zaanse multinational onderzoek doen naar de toepassingen van AI. 

Het programma wordt uitgevoerd in RoboValley, het onderzoekscentrum van het Robotic Institute van de TU Delft. In het centrum werkt een team van internationale onderzoekers al aan toepassingen van robots in de supply chain van de retail; van magazijn tot de winkels en de consumenten thuis.

“We bestuderen in AIRLab Delft hoe werknemers robots kunnen instrueren om terugkerende taken uit te voeren. Ook gaan we methoden onderzoeken om de beweging en coördinatie van robots en bestelauto’s te optimaliseren”
Martijn Wisse, directeur TU Delft Robotics Institute

Op de toekomstige testlocatie van Ahold Delhaize gaan partners, studenten en start-ups met steun van de TU Delft werken aan prototypes voor nieuwe robots. Ze beginnen met onderzoek naar de vraag hoe robots in de retail kunnen worden gebruikt en of automatische grijpers kwetsbare producten als groente en fruit kunnen verwerken. Ook wordt gekeken naar technologieën voor automatische beeldherkenning van producten en verpakkingen.

De nieuwe testsite in Delft zal naar verwachting begin 2019 operationeel zijn.