Albert Heijn Zaandam is meest innovatieve DC bij NK Speed Docking

Albert Heijn Zaandam is in de prijzen gevallen bij het NK Speed Docking 2014. Het distributiecentrum van de Zaanse supermarktketen zou het meest innovatieve zijn. Deen Supermarkten uit Hoorn was opnieuw de snelste DC. En Detailsresult uit Alphen aan den Rijn de beste verbeteraar.

 

Albert Heijn past volgens de jury het innovatiemodel van Speed Docking het beste toe. Dat model bestaat uit vier aspecten: Green Order, Scan&Go, Dynamic On-Time en Dock&Roll.

 

De competitie
Het NK Speed Docking is de grootste Nederlandse logistieke competitie. Tien weken lang worden verblijftijden gemeten bij ruim 600 distributiecentra in Nederland. De wedstrijd vindt sinds 2011 jaarlijks plaats, naast Nederland ook in België, Luxemburg, Tsjechië en Slowakije. Dit jaar is in Nederland voor het eerst een diepteonderzoek gedaan naar het verloop van de ontvangstprocessen in distributiecentra.

Duurzaamheidskansen
Juryvoorzitter Walther Ploos van Amstel: “Speed Docking vertaalt technologische innovaties in transport en magazijnen in gewone mensentaal, zodat de werkvloer, de chauffeurs en de magazijnmensen, enthousiast betrokken zijn bij de verbeteringen. Speed Docking 2014 leert bedrijven hoe ze hun goederenontvangsten inkomende transporten perfect op elkaar kunnen afstemmen. De resultaten in de afgelopen drie jaar waren al bijzonder, de resultaten uit 2014 laten zien dat er misschien wel 15% te veel vrachtwagens rondrijden in Nederland. Dat is niet bepaald duurzaam. Met deze bundeling van ICT-innovatie kan de transportsector in 2020 er nog steeds voor zorgen dat ‘zonder transport alles stil staat’.”

 

Het succesrecept van Deen
Deen Supermarkt mag voor het tweede achtereenvolgende jaar de snelste afhandelaar noemen.  De supermarktketen overtrof de eigen winnende tijd van vorig jaar met 4 minuten. 176 vrachtwagens weden bij het distributiecentrum in gemiddeld 1:03:19 gewogen verblijftijd opgelost. Vincent Wagenaar van het winnende DC van Deen: “Een optimaal samenspel tussen de besteller en de medewerkers van de ontvangstgoederen afdeling zorgt ervoor dat we continu een snelle afhandeling hebben van de leveringen. Een goede deurplanning, ervaren medewerkers zorgen er ongetwijfeld voor dat we volgend jaar een vergelijkbare tijd gaan realiseren.”

Ketensamenwerking

Nico Anten van Connekt: “NK Speed Docking is een schoolvoorbeeld van samenwerking in de keten. Daarvoor is vertrouwen nodig, onderlinge openheid, en een professionele, pragmatische aanpak: kernwaarden die Connekt als netwerkorganisatie voor duurzame mobiliteit nastreeft, ook binnen ons programma Lean and Green. Het enthousiasme van de deelnemers spreekt boekdelen; ook internationaal. Wij blijven de competitie dan ook van harte ondersteunen, en hopen ook in 2015 weer te kunnen rekenen op de steun en inzet van onze sponsors en deelnemers.”

 

Kerncijfers NK Speed Docking 2014:

10

weken competitie
37.000 drops
600.000 vloerplaatsen
38% FTL
641 distributie centra
36.586 uur lostijd

 

Achtergrondinformatie NK Speed Docking
Het NK Speed Docking 2014 wordt georganiseerd door Connekt/Lean and Green, in samenwerking met CAROZ. De competitie wordt ondersteund door GS1, EVO, TLN, ministerie van Infrastructuur en Milieu, ANCRA, BOM, Incore, Mercareon/ Transporeon, Moonen Packaging en Tesisquare.

Aan het NK Speed Docking 2014 nemen de volgende partijen deel: Mars Nederland, H.J. Heinz, D.E Master Blenders 1753, Coca-Cola Enterprises Nederland, Danone, FrieslandCampina Branded Netherlands, Hero Benelux, Nestlé Nederland, Pepsico Nederland, Procter and Gamble Netherlands Services B.V., Refresco Benelux, SCA Hygiëne Products, United Biscuits, Kuehne + Nagel, Nabuurs, Post Kogeko Logistics, Simon Loos, Snel Logistic Solutions, Speksnijder Transport Bodegraven, van Uden Logistics, Wim Bosman Expeditie B.V., Albert Heijn, DEEN, Detailresult,  Jan Linders, PLUS en SPAR.

 

Bron: lean-green.nl

Geef een reactie