state region amsterdam

Eerste ontwerp meerlaags distributiecentrum gepresenteerd

Mulderblauw Architecten heeft woensdag het ontwerp gepresenteerd van het meerlaagse distributiecentrum dat moet verrijzen op Schiphol Trade Park. Het plan voorziet in een dc met een vloeroppervlakte van circa 80.000 vierkante meter en lengte van 250 meter.

 

Een jaar geleden presenteerden de Italiaanse logistiek vastgoed ontwikkelaar Vailog en SADC de eerste plannen voor de realisatie van een energie neutraal meerlaags multimodaal logistiek centrum. Dit plan heeft geleid tot een voorlopig ontwerp dat woensdag is gepresenteerd door Mulderblauw Architecten uit Zoeterwoude.

 

Gevarieerd schaduwspel
Het distributiecentrum heeft in dit ontwerp een doorlopende antraciet betonnen plint waarin de docks zijn weggewerkt. Hierboven wordt een verticale witte golfplaat toegepast, die in combinatie met de afrondingen aan het gebouw een gevarieerd schaduwspel moet opleveren.

 

Combineren logistieke activiteiten
De hellingbaan die de verdiepingen voor het vrachtverkeer ontsluit, wordt gedragen door een constructie van schuin geplaatste prefab betonkolommen. Uitgangspunt van het meerlaagse distributiecentrum is dat het pand de gebruikers kostenbesparend moet zijn door de mogelijkheid om verschillende logistieke activiteiten met elkaar te combineren en faciliteiten te delen. Het distributiecentrum moet straks ruimte bieden aan voor volumineuze goederen, en ruimte waar zowel verladers als logistiek dienstverleners ladingen kunnen bundelen. Ook is het geschikt voor luchtvrachtdoeleinden en e-fulfilmentactiviteiten.

 

BREEAM-Excellent certificaat
Het doel is daarnaast om in de uitwerking van het dc een BREEAM Excellent-dc certificering te behalen. Met name in de materiaaltoepassingen en het plaatsen van PV-panelen op het gehele dak ziet het architectenbureau kansen voor een uitzonderlijk duurzaam distributiecentrum.

 

Energieneutraal
Vailog en Schiphol Trade Park tekenden eerder een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van het ‘energieneutrale logistieke concept’ .

Geef een reactie