Amsterdam werkt mee aan een plan om een netwerk voor groene waterstof in de haven van Amsterdam aan te leggen. Het gaat om een aantal leidingen om de waterstof te vervoeren. Waar moeten die leidingen komen te liggen? Na onderzoek en een uitgebreide studie ligt er nu een voorstel op tafel. Wij horen graag wat u daarvan vindt. Tot en met 30 mei kunt u op het voorstel reageren.
Bron: Gemeente Amsterdam.
Groene waterstof levert schone energie. Vooral voor de industrie en bedrijven is waterstof een goed en schoon alternatief voor bijvoorbeeld gas en olie. Samen met het havenbedrijf zetten we ons in voor een schone industrie in de haven. Zo zetten we een volgende stap in de overgang naar duurzame energie.
Nieuwe leidingen
Voor de aanleg van een waterstofnetwerk worden de bestaande gasbuisleidingen gebruikt en een aantal nieuwe buizen gelegd. Bijvoorbeeld in de grond in Westpoort Amsterdam. Samen met onze partners hebben we twee mogelijke locaties onderzocht en een ontwerp (het voorkeursalternatief) gemaakt. Hierover kunt u uw mening geven. Ook kunt u uw ideeën en zorgen delen over de plannen en onderzoeksresultaten tot nu toe.
Inloopbijeenkomst in het havengebied
Wilt u meer weten over de plannen of heeft u vragen? Op 16 mei is er een inloopbijeenkomst in de haven vlakbij de plek waar de nieuwe buisleidingen misschien komen. Bij de bijeenkomst zijn medewerkers aanwezig van de gemeente Amsterdam en de berokken partners. U bent van harte welkom.
- Donderdag 16 mei van 16.00 tot 18.00 uur in Nautisch Coördinatie Centrum, Capriweg 34 in Amsterdam.
Koninklijke belangstelling
Afgelopen woensdag bezochten koning Felipe van Spanje en koning Willem-Alexander onze haven om te bekijken hoe bedrijven zich voorbereiden op het vervoer en opslag van waterstof. In juni 2023 bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan Spanje. Daar bezocht hij verschillende waterstofprojecten. Beide koningen zijn in gesprek met Nederlandse en Spaanse bedrijven over de ontwikkeling van een overzeese handelsroute tussen de haven van Bilbao en de haven van Amsterdam.
Wie zijn onze partners?
De gemeente Amsterdam werkt samen met Hynetwork Services (dochteronderneming van Gasunie), het ministerie van EZK en Havenbedrijf Amsterdam (Port of Amsterdam) aan de plannen voor het nieuwe waterstofnetwerk. Naar verwachting is het waterstofnetwerk klaar voor gebruik in 2028.
Belangrijke plek voor waterstof
De provincie Noord-Holland en onze haven werden vorig jaar aangewezen door de Europese Unie als een belangrijke plek voor de ontwikkeling en productie van waterstof en kreeg daarmee de titel ‘Hydrogen Valley of the year.’
Meer
- Meer informatie, het Voorkeursalternatief en de onderzoeksresultaten kunt u lezen op: Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied (rvo.nl)
- Duurzame haven en industrie – Gemeente Amsterdam