groepscontract elektriciteit amsterdam

Handreiking helpt bij de ontwikkeling van slimme energiesystemen

Slimme energiesystemen, smart grids, energy hubs, steeds vaker duiken deze termen op. Als oplossing voor ons overbelaste elektriciteitsnet. Of om een volgende stap in verduurzaming te zetten, door beter gebruik te maken van lokaal en duurzaam opgewekte energie. Maar wat zijn slimme energiesystemen eigenlijk? En waarom en hoe ga je daar als gemeente, bedrijventerrein of energiecoöperatie mee aan de slag? Een nieuwe handreiking van de Rijksoverheid geeft inzicht in welke oplossingen er zijn en hoe je dat slim kunt organiseren.

Bron: RVO.nl.

De Handreiking Slimme Energiesystemen helpt energiecoöperaties, bedrijventerreinen en gemeenten die aan de slag willen met slimme oplossingen voor flexibiliteit op het elektriciteitsnet. Van een lokaal energiemanagementplatform tot slimme laadpleinen. Al deze IT-oplossingen maken het energiesysteem flexibeler zonder enorme fysieke ingrepen.

Kennis delen

Het landschap van energie-innovatie is altijd in ontwikkeling. Samen met TKI Urban Energy zet Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) opdrachten uit om met onderzoek kennis op te doen en te delen. Rebelgroup ontwikkelde de handreiking in opdracht van de Topsector Energie (TKI Urban Energy en Digitalisering) en RVO. De handreiking geeft inzicht in welke oplossingen er zijn en ook hoe je dat als gemeente, bedrijventerrein of energiecoöperatie slim kunt organiseren.

Slimme oplossingen

Vanwege de druk op ons elektriciteitsnetwerk is het noodzakelijk om de energievoorziening slimmer, duurzamer en efficiënter in te richten. We wekken namelijk steeds meer duurzame energie op. In sommige regio’s zorgt dat nu al voor een overbelast elektriciteitsnet. Mede aan de hand van concrete situaties geeft de handreiking:

  • inzicht in wat aanleiding kan zijn om met slimme energiesystemen aan de slag te gaan;
  • wat slimme oplossingen zijn;
  • hoe je ze in de praktijk kunt brengen.