state region amsterdam

Joost van Doesburg (EVO): `Paniek en gebrek aan vertrouwen´

De Pharma Dag van 2 juli, georganiseerd door EVO, de Schiphol Group en ACN, was volgens verschillende aanwezigen die ik na afloop sprak een ‘groot succes’. Er waren inderdaad lekkere broodjes en meer dan honderd vertegenwoordigers. Ook wist dagvoorzitter Hans Etman de aanwezigen te boeien.

 

Het feit blijft echter dat het vervoer van farmaceutische geneesmiddelen door de lucht gepaard blijft gaan met problemen. Als handelaar of producent betaal je voor een peperduur product bij een expediteur, maar het is onduidelijk wat je daar voor terugkrijgt. Ik omschreef dit tijdens mijn vijf minuten op de zeepkist als paniek in de luchtvrachtketen en een gebrek aan vertrouwen vanuit de verlader.

 

Paniek

Vervoerders en expediteurs zien de luchtvrachtmarkt krimpen, terwijl het vervoer van farmaceutische geneesmiddelen juist toeneemt. In paniek besluiten deze bedrijven daarom om door het leven te gaan als specialisten in het vervoer van deze gevoelige goederen. Het gezegde ‘de kosten gaan voor de baten uit’ geldt niet voor de luchtvrachtindustrie. Niet investeren, maar een nieuwe markt aanboren door snelle accountmanagers met een nieuwe tekst de wereld in te laten gaan, lijkt het credo.

Farmaceutische bedrijven betalen graag extra voor goede en betrouwbare diensten. Maar waar vinden we die?

 

Systeem

De Belgische farmaceutische industrie ontwikkelde samen met Brussels Airport en IATA het product CEIV Pharma — een systeem dat zich momenteel ontwikkelt als een wereldwijd certificeringssysteem voor het luchtvervoer van geneesmiddelen. Diverse plaatsen op de wereld, waaronder Helsinki, Brussel en Singapore, ontvingen dit certificaat al.

Rest de vraag: wat doet de Nederlandse luchtvrachtketen? Blijven we ons vanuit marketingoogpunt een ‘pharma-gateway’ noemen of gaan we eindelijk investeren in het verbeteren van deze keten? Alleen dit geeft vertrouwen aan de handels- en productiebedrijven die hun levensredende geneesmiddelen veilig naar patiënten willen laten vervoeren.

Voor de leden van EVO wordt het daadwerkelijke succes van de Pharma Dag niet bepaald door lekkere broodjes, het aantal aanwezigen of boeiende sprekers, maar door de stappen die we in Nederland samen zetten.

 

 

Bron: acn.nl