state region amsterdam

SHARE Award naar project olifantsgras Schiphol

Met zichtbare grote trots ontvingen de agrariërs van de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep UA 26 mei uit handen van wethouder Nederstigt de prestigieuze duurzaamheidsprijs.

 

Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse evenement SHARE Haarlemmermeer. Dat vond maandag 26 mei plaats in het Fox theater op het Hoofddorpse duurzame Park 20 | 20. “Kennis, duurzame innovatie, boerenverstand, durf en samenwerking brengt de agrariërs van de Miscanthus groep en de Universiteit Wageningen samen in uniek project. Een fantastisch voorbeeld hoe in ons land het verduurzamen van de samenleving mogelijk is. Niet alleen praten, maar gewoon -samen- durven doen. De Miscanthusgroep is daarom de terechte winnaar van de SHARE Award 2014,” aldus de jury. Op de foto staan Erik Oostwouder, Hein van Elderen, Gert-Jan Petrie en René Monster op het podium van SHARE om de prijs in ontvangst te nemen. 

 

Olifantensgras

De agrariërs die de prijs wonnen, werken samen aan het ontwikkelen van duurzame toepassingen en verbouwen van miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd. Het groeit als kool, heeft de energetische waarde van steenkool en kan verbouwd worden onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. De vogels, die in groten getale in de buurt van Schiphol neerstrijken om te foerageren, houden namelijk niet van dit gewas. In ruwe vorm kan dit rietachtige gewas dienen als stalstrooisel of kachelbrandstof, maar na bewerking zijn er ook bouwmaterialen, papier, bioplastics of biobrandstoffen van te maken. 

 

Koplopers

De jury zegt over dit initiatief: “Het bijzondere van de Miscanthus Groep is de integrale benadering van problemen, uitdagingen, innovatie, bedrijvigheid, kennis en samenwerking. De niet-aflatende ondernemende inzet van de agrarisch ondernemers om samen te werken met, onder andere de Universiteit Wageningen, vastgoedinvesteerders en een ministerie, heeft ervoor gezorgd dat een product wordt verbouwd waar velen de vruchten van kunnen plukken. Co-creatie ten top in de directe omgeving van de luchthaven. De Miscanthus Groep is een bijzondere groep koplopers. Zij zijn een groot voorbeeld hoe de nieuwe economie zich kan vormen de komende jaren.” Zie het complete juryrapport

 

Award

De SHARE Award is een blijk van waardering en stimulering voor een bedrijf uit de metropoolregio Haarlemmermeer dat opvalt in duurzame initiatieven en kansen. Ieder in Haarlemmermeer gevestigd bedrijf kan jaarlijks zichzelf of een collega-bedrijf aanmelden. Winnaar van de – eerste- SHARE Award in 2010 was Joost Valk architectuur. In 2011 was het Shell Thiocrete dat de begeerde Award bemachtigde, in 2012 Park 20|20 CV en in 2013 ging Nijssen Recycling B.V. met de Award naar huis. 

 

Genomineerden

Dit jaar waren er ruim twintig inzendingen. De genomineerden waren: HMShost Schiphol i.s.w.m. Sanday’s, Woningcorporatie Ymere, Restaurant Vork en Mes en de Miscanthus Groep. Een jury met alle founders van SHARE en was blij verrast met zoveel inzendingen. Tegelijkertijd was het jureren moeilijker en uitdagender dan ooit. Duurzaamheid leeft en loont, zoveel is wel duidelijk geworden. De jury heeft naar de vaste criteria gekeken en daarna naar het verbindende thema van SHARE 2014: Go Create. Alle ingezonden projecten dragen bij aan de nieuwe economisch duurzame denkwijze. De jury tekende aan dat de verschillen tussen de genomineerden onderling bijzonder klein waren. Dat is ook terug te vinden in het feit dat er dit jaar maar liefst vier nominaties waren. Voorgaande jaren waren er altijd drie. Lees alle juryrapporten onder “Meer informatie”. 

 

SHARE Haarlemmermeer

SHARE staat voor Sustainable Haarlemmermeer Real Estate duurzaam ondernemen in Haarlemmermeer en heeft als doel visie, kennis en ervaring samen te brengen en te delen. De gemeente Haarlemmermeer heeft de ambitie de meest duurzame vestigingslocatie voor bedrijven, organisaties en burgers te worden. Samen met de zes founders (Bouwland regio Schiphol, Dura Vermeer, Rabobank Regio Schiphol, SADC, Schenk Makelaars en Schiphol Real Estate) organiseert de gemeente dit jaarlijksenetwerkevenement. Het verbindende thema van SHARE 2014 was ‘Go Create!’.

De SHARE Award is een blijk van waardering en stimulering voor een bedrijf uit de metropoolregio Haarlemmermeer dat de afgelopen jaren opviel in duurzame initiatieven en kansen. Winnaar van de — eerste- SHARE Award in 2010 was Joost Valk architectuur. In 2011 was het Shell Thiocrete dat de begeerde Award bemachtigde, in 2012 Park 20|20 CV en in 2013 ging Nijssen Recycling B.V. met de Award naar huis. 

 

Bron: gemeente Haarlemmermeer

 

Geef een reactie