Op veelgebruikte logistieke routes rond Schiphol en Greenport Aalsmeer kregen 150 tot 200 vrachtwagens vaker of eerder groen na de installatie van ‘slimme verkeerslichten’ (iVRI’s). Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam Logistics en Provincie Noord-Holland. In de pilot Connected Transport Amsterdam Logistics profiteerden de deelnemende vrachtwagens van een dienst waarbij hun boordcomputers communiceren met de iVRI’s op drie provinciale wegen. Het resultaat: de vrachtwagens stopten 5 procent minder vaak. Minder stoppen en weer optrekken scheelt niet alleen tijd en geld, het is ook beter voor de doorstroming en voor het milieu.
Bron: Amsterdam Logistics/Provincie Noord-Holland.
Vrachtwagens van vijf transportbedrijven (CTS Group, DJ Middelkoop, Dobbe Transport, John Pronk, en Getru) deden mee aan de pilot op de N201, N231 en N232. De boordcomputers van de deelnemende vrachtwagens stuurden bij11 iVRI’s vanaf een afstand van 500 meter voor het verkeerslicht automatisch een verzoek om prioriteit naar het verkeerslicht. Afhankelijk van de doorstroming en het overige verkeer keurde het verkeerslicht de aanvraag goed. Het verkeerslicht bleef, in de meeste gevallen, op groen zodat de vrachtwagen kon doorrijden.
Kijk hoe het precies werkt in deze video
Resultaten
Sinds eind 2023 maakten de vijf transportbedrijven gebruik van de ‘connected transport-dienst’. De effecten werden in 2024 7 weken lang gemeten. Het onderzoekleverde waardevolle informatie op over deze slimme technologische oplossing. Tijdens de proef passeerden zo’n 1000 vrachtwagens met de dienst de verkeerslichten. In 95 procent van de gevallen had het vrachtverkeer een streepje voor. Voor de overige 5 procent gold dat dit nadelig zou uitpakken voor de doorstroming van het overige verkeer of de verkeersveiligheid. Het percentage stops nam dankzij de iVRI’s met 5 procent af ten opzichte van de periode waarin vrachtwagens geen prioriteit konden aanvragen.
De milieuwinst was groot doordat de vrachtwagens minder vaak hoefden te stoppen en weer optrekken. Met een niet gemaakte stop wordt zo’n 400 gram CO2-uitstoot bespaard. De bedrijven bespaarden ook op hun uitgaven voor diesel, namelijk van van 0,15 liter, dat is zo’n €0,23 per stop.
Samen Leren
Dit onderzoek is onderdeel van de samen leren-fase van Connected Transport Amsterdam Logistics. Hierin leren zowel weggebruikers als wegbeheerders over mogelijke opbrengsten van slimme toepassingen voor de logistiek.
Het verschil van dit onderzoek met eerdere landelijke onderzoeken is dat het is uitgevoerd met alleen voor de wegbeheerder (provincie) beschikbare data. Daarmee was niet te zien welke gebruikers prioriteit vroeg en welke routes die reed. Maar wel waren op kruispuntniveau de effect van de slimme toepassingen te bepalen.
Vervolg
Het doel van deze proef was om te kijken hoe de doorstroming voor de logistieke sector verbeterd kan worden. Komende tijd legt het project Connected Transport Corridor meer de nadruk op in-truck informatie over gevaarlijke situaties en wegwerkzaamheden, in-truck signalering en snelheidsadviezen en data voor planning en routering.
Samenwerken aan de bereikbaarheid door data delen
Binnen Connected Transport Amsterdam Logistics werken wegbeheerders, overheden en bedrijven samen aan de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van de logistieke sector in de MRA door het delen van data. ‘Connected’ rijden wordt niet alleen rondom Schiphol getest maar op meerdere plekken in Nederland. Net als het ontwikkelen van digitale hulp voor parkeer-en wachtlocaties voor vrachtwagens om de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren. Meer informatie hierover op www.amsterdamlogistics.nl.